Nieuws14 nov '14 12:22

Hoera voor de CAO! Kan hij nóg 100 jaar mee?

Auteur: Bram van Dijk

Hij bestaat vandaag precies 100 jaar, maar de CAO ligt zwaarder onder vuur dan ooit. Vakbonden slagen er steeds vaker niet in om goede afspraken te maken met werkgevers. Heeft de CAO zijn langste tijd gehad?

FNV Kiem stelt deze vraag vandaag in een symposium. Onderhandelingsexpert Henk Strating van HS Arbeidsvoorwaarden erkent dat de CAO op dit moment een zware tijd doorgaat. "Maar er zijn voldoende mogelijkheden om de CAO nieuw leven in te blazen." Sinds 1976 is Strating onderhandelaar bij CAO's. Hij vergelijkt de CAO met een huis. "Van een huis wordt wel eens gezegd: als het 100 jaar staat, staat het nog wel 100 jaar. Maar dan moet je zo'n huis natuurlijk wel aanpassen aan de eisen van tijd."

iCAO
Eerder schreef hij samen met Jeroen Pepers een boek over de door hen bedachte iCAO. "De traditionele CAO gaat ervan uit dat de werkgever goed voor de werknemer moeten zorgen, de iCAO gaat er vanuit dat werknemers goed voor zichzelf kunnen zorgen."

Dat wil niet zeggen dat we allemaal ZZP'ers moeten worden. "Het moet ruimte bieden voor individuele keuzevrijheden en mogelijkheden. Bijvoorbeeld alle arbeidsvoorwaarden die in geld worden uitgedrukt bij elkaar voegen. Een budget waar de werknemer zelf over kan beschikken. Of denk aan allerlei vrijetijdsaanspraken, bovenwettelijk verlof, buitengewoon verlof en leeftijdsverlof." Wat wel nog collectief wordt geregeld in het plan van Strating, is de bepaling van dit budget en de jaarlijkse aanpassingen.

Zowel de werknemers als de werkgevers staan daar nog niet genoeg voor open, vindt Strating. "Je ziet nu al dat een aantal CAO's stappen in die richting zetten, maar ik denk dat die stappen forser moeten worden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen