Nieuws16 aug '13 11:48

Studenten kiezen steeds vaker voor 'CSI-opleidingen'

Auteur: Remco Tomesen

Mede door de populariteit van tv-series als CSI New York is er een grote toestroom bij opleidingen voor forensisch inspecteur. In vijf jaar tijd is het aantal studenten bij opleidingen in dit vakgebied verdubbeld. Dat blijkt uit een overzicht van de Vereniging Hogescholen.

In Amerika nam het aantal studenten forensic sciences al langer toe, zegt Ton Broeders, hoogleraar criminalistiek aan de universiteiten van Leiden en Maastricht. Nu volgt Nederland. Maar het is volgens hem nog maar de vraag of er straks genoeg werk voor ze is. Belangrijke potentiële werkgevers voor de studenten, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de politie, moeten bezuinigen. Daardoor vallen arbeidsplaatsen weg.

Hogescholen spelen volgens Broeders slim in op de populariteit van het forensisch onderzoek. "Ik heb soms de indruk dat, omdat de studierichting scheikunde niet zo populair meer is, opleidingen het bordje van die studie hebben veranderd in forensic sciences."

Broeders vindt dat er meer partijen in Nederland forensisch onderzoek zouden moeten kunnen doen. Nu heeft het NFI nog een monopolie daarop. Met meer aanbieders zou er wellicht ook meer werk zijn. Maar, zo nuanceert Broeders: "De arbeidsmarkt is moeilijk te voorspellen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen