Nieuws14 okt '14 16:10Aangepast op 14 okt '14 19:25

Vier bedden beschikbaar in Utrecht voor eventuele ebola-patiënten

Auteur: BNR Webredactie

Als de nood aan de man is, kan er ruimte gecreëerd worden in de acht academische ziekenhuizen. Dat zegt Aura Timen, hoofd Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM. Hoeveel dat er zijn is lastig te zeggen. "Maar het zal afhankelijk van de situatie ergens tussen de tien en de twintig plekken liggen."

Calamiteitenhospitaal
Calamiteitenhospitaal

Ebola-patiënten hebben veel zorg nodig, zegt Timen. In de behandeling worden zij dan ook in eerste instantie ondersteund in hun lichaamsfuncties. Daarnaast worden er medicijnen speciaal ontwikkeld voor ebola, maar die zijn nog in een experimenteel stadium. "Ze zijn nog niet op de vrije markt verkrijgbaar en ook niet geregistreerd voor deze toediening. Het effect is alleen maar aangetoond in dierproeven." 

Bovendien zijn er te weinig van deze middelen op de markt om een voorraad te kunnen aanleggen. "Ze worden meteen geleverd op het moment dat er een concreet verzoek is, dus als er een patiënt met ebola ligt. Het medicijn is afhankelijk van waar het medicijn vandaan moet komen binnen een paar uur in Nederland. De medicijnen zijn alleen aanwezig bij de producenten van de medicijnen, verspreid over de hele wereld. Afhankelijk van het type medicijn wordt een concreet verzoek gedaan."

Vier bedden
Ook in het Calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht zijn vier bedden beschikbaar voor internationale hulpverleners die in West-Afrika mogelijk besmet zijn geraakt met ebola.De opvangplekken zijn met onmiddellijke ingang beschikbaar, maar bij grotere aantallen zal er landelijk meer ruimte gemaakt moeten worden, zegt Lukas van Spengler, verantwoordelijke van het Calamiteitenhospitaal in Utrecht. "Als we over grotere aantallen praten, denk ik dat er ook landelijk een coördinatie georganiseerd zal moeten worden. Nood breekt wet en mits de veiligheidsmaatregelen voor ons eigen personeel maximaal geborgd zijn, zullen we die ruimte moeten zoeken."

Het personeel heeft positief gereageerd op de mogelijke komst van ebola-patiënten. Dit is waarvoor ze zijn en ze zijn goed voorbereid. "Het personeel is getraind en geoefend. Er is heel zorgvuldig gekeken naar alle materialen die we hier inzetten. En we willen heel graag leren van andere landen waar het mis is gegaan. Ik hoop dat die kennis gedeeld gaat worden."

Medicijnen
Ze hebben op dit moment niet de juiste geneesmiddelen in huis, maar daar maakt Spengler zich geen zorgen over. "We willen meteen kunnen handelen en een patiënt die hier binnenkomt heeft enige aanvliegtijd. In die tijd zal er ook ruimte zijn om deze medicatie hierheen te krijgen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen