Nieuws22 sep '14 05:11Aangepast op 22 sep '14 08:07

Amerikaanse satelliet in baan rond Mars

Auteur: ANP Nieuws

De Amerikaanse satelliet Maven is aangekomen bij Mars.

Dat meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maandag even voor 04:30 uur (Nederlandse tijd). Maven is in een baan rond de planeet gebracht en moet daar de dampkring van Mars gaan bestuderen. De Amerikanen hopen zo meer te weten te komen over de rode planeet.

In de afgelopen tientallen jaren is er steeds meer bewijs gevonden dat op Mars ooit water heeft gestroomd. Mars werd kwetsbaar voor straling van de zon en uit het heelal. Het water is daardoor misschien verdampt. Met Maven wil de NASA uitzoeken hoe dat is gebeurd.

India
Maven werd ongeveer 300 dagen geleden gelanceerd en heeft een tocht van ruim 700 miljoen kilometer afgelegd. Net als Maven werd in november ook door India een satelliet richting Mars gestuurd. Mangalyaan (Hindi voor Mars-schip) moet meten hoe gassen in de dampkring van Mars vervliegen en in de ruimte terechtkomen. Daarnaast gaat India zoeken naar sporen van methaan. Dat is een gas dat onder meer ontstaat wanneer uiterst kleine organismen stoffen afbreken. Als er methaan is, zijn er misschien minieme vormen van leven op Mars.

Mangalyaan is nog onderweg en moet woensdagochtend vroeg aankomen bij Mars. India kan als vierde Mars bereiken. Eerder lukte dat de VS, Rusland en Europa. Japan en China zijn daar nog niet in geslaagd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen