Nieuws5 apr '12 06:52Aangepast op 5 apr '12 18:31

Amsterdam handhaaft stages minderjarige illegalen

Auteur: Thijs Baas

Het Amsterdamse plan om stages toe te staan voor minderjarige illegalen wordt doorgezet ondanks een brief van minister Kamp waarin hij met boetes dreigt.

Illegaal in Nederland verblijvende jongeren mogen een MBO-opleiding volgen, maar stage lopen hoort daar niet bij. Op de VVD na stemde de hele Amsterdamse gemeenteraad voor de mogelijkheid om ondanks de illegale status toch stage te kunnen lopen.

Voorstander
Verantwoordelijk wethouder Lodewijk Asscher is groot voorstander van de openstelling van stages voor 'illegale' kinderen. "Wat ik belangrijk vind is dat alle kinderen in deze stad goed onderwijs krijgen. En dat betekent dat ook kinderen wier ouders niet de juiste papieren hebben hier naar school kunnen. En als bij het onderwijs een verplichte stage hoort, dan ligt het voor de hand dat je kinderen die zo'n opleiding volgen ook dat praktijkonderdeel laat doen."

Wat Asscher betreurt is dat hij geen antwoord heeft gekregen van minister Kamp op een brief die hij al maanden geleden stuurde, waarin hij laat weten waarom je kinderen het recht niet mag onthouden, ongeacht hun verblijfsstatus. "Ik heb daarbij gewezen op een CDA-motie van de meerderheid van  de Tweede Kamer, die is aangenomen en die precies zegt wat ik zeg."

Catshuis
Het enige wat Asscher daarop ontving was een "blafbrief", waarin Kamp met boetes dreigt. Of dat te maken heeft met het Catshuis-overleg durft Asscher niet te zeggen. "Ik stel vast dat ik mijn brief al maanden geleden heb gestuurd, dat daar geen antwoord op kwam en vanmiddag opeens deze brief. Dus het is mogelijk dat het te maken heeft met de huidige situatie in Den Haag."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen