Nieuws31 mei '13 14:35Aangepast op 31 mei '13 17:21

Verdachten schopten Nieuwenhuizen al bij eerste val

Auteur: Thijs Baas

In de rechtszaak rond de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen heeft de officier van justitie zes jaar cel geëist tegen de enige meerderjarige verdachte. Tegen verdachte Yassine eiste hij 12 maanden jeugddetentie, waarvan twee maanden voorwaardelijk.

Tegen de overige vijf minderjarigen die geweld hebben gebruikt eiste officier van justitie Joost Zeilstra 24 maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Daveryon hoorde dertig dagen jeugddetentie tegen zich eisen, waarvan dertien voorwaardelijk. 

----------

Eerdere behandeling bewijslast, door officier van justitie Joost Zeilstra:

In totaal hebben zes van de zeven verdachten de overleden Richard Nieuwenhuizen geschopt en geslagen bij de wedstrijd van de B-jeugd tussen Buitenboys en Nieuw Sloten. Dat zegt officier van Joost Zeilstra in de rechtszaak in Lelystad rond de dood van de grensrechter.

Betrokken
Vier verdachten hebben Nieuwenhuiizen al bij diens eerste val geschopt, meldt Zeilstra. Verdachten Yassine, Soufyan, Ibrahim en vader Al-Hasan waren betrokken bij de schermutselingen in de wedstrijd tussen de teams uit Almere en  Amsterdam. Nieuwenhuizens zoon Mykel bevestigde Zeilstra's lezing dat drie tot vier personen de grensrechter tegen het hoofd schopten. "Alsof ze tegen een bal trapten", zegt Zeilstra.

Officier van justitie Zeilstra meldt dat het incident één minuut heeft geduurd, en wat niet in het voordeel van de verdachten spreekt is dat één van de verdachten bekend heeft Nieuwenhuizen te hebben geschopt.

Volgens de officier is het verbazingwekkend dat zo weinig betrokkenen verantwoordelijkheid nemen of duidelijkheid geven in deze zaak. Er was sprake van één schoppartij, en niet twee afzonderlijke vechtpartijen. Ook al is Nieuwenhuizen in korte tijd twee keer onderuitgegaan en is er twee keer op hem in getrapt.

Soufyan
Soufyan is medepleger van de doodslag en was betrokken bij het slaan en schoppen bij de eerste valpartij van Nieuwenhuizen. Volgens twee getuigen staat vast dat Soufyan de grensrechter in het gezicht heeft geschopt. "Verklaringen daarover vind ik geloofwaardig." Over verdachte Yassine zegt Zeilstra dat er een gedeeltelijke bekentenis ligt. Zijn rol bleef niet beperkt tot één trap en ook niet tot Nieuwenhuizens schouder.

Yassine trok voor het incident zijn shirt al uit. Volgens een getuige trapte hij Nieuwenhuizen drie keer en liep hij weg om met een tak terug te komen. Volgens een getuige trapte iemand, waarschijnlijk Ibrahim, met de onderkant van de schoen vol op het hoofd van Nieuwenhuizen. In ieder geval is er over Ibrahim wettig en overtuigend bewijs dat hij op twee momenten schopte, zegt Zeilstra.

Fady
Op de voetbalschoen van verdachte Fady is volgens de officier DNA-materiaal van Nieuwenhuizen gevonden. Op basis van een foto was ook door een ingehuurde deskundige overigens niet aan te tonen dat Fady schopte, maar Zeilstra denkt daar anders over: " Fady heeft Nieuwenhuizen geschopt en geslagen."

Verdachte Othman is de volgende tegen wie de officier van justitie de bewijslast behandelt. Pas aan het eind van de zitting zullen de strafeisen worden uitgesproken.

Gerelateerde artikelen