Nieuws3 jun '13 06:02Aangepast op 3 jun '13 09:16

65 meldingen van geweld op het voetbalveld

Auteur: Melvin Captein

In 10 weken tijd zijn op de alarmlijn van de KNVB en de overheid 65 meldingen van geweld op het voetbalveld binnengekomen. Dat blijkt uit cijfers van de KNVB die door BNR Nieuwsradio zijn opgevraagd.

De alarmlijn werd half maart geopend, als reactie op de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen een paar maanden eerder. In de 10 weken tussen de opening en het einde van de amateurcompetitie zijn 65 meldingen binnengekomen. In alle gevallen ging het volgens de KNVB om geweldsincidenten.

Slachtofferhulp
Wie het noodnummer 0800 – 22 99 555 belt krijgt een voetbalofficier aan de lijn. Die helpt met het contact met de voetbalbond en met aangifte bij de politie. Ook is met regelmaat Slachtofferhulp ingeschakeld, zo laat de KNVB aan BNR weten.

Half maart werd eveneens een klachtenlijn opengesteld. Daarop zijn 255 klachten binnengekomen. Daarbij ging het bijvoorbeeld over het ontbreken van kleedruimtes voor de bezoekende ploeg.

Alphense Boys
CDA-Kamerlid Peter Oskam, zelf oud-scheidsrechter, kijkt niet op van de cijfers. "Het zijn 65 meldingen teveel, maar verbazen doet het me niet. Mensen zijn soms emotioneel in sport en dan slaan ze er op los. Dat is ook gisteren helaas weer gebeurd." Oskam doelt daarmee op de wedstrijd Alphense Boys - Haaglandia van afgelopen weekend. Na afloop van die krachtmeting gingen spelers en supporters van de clubs met elkaar op de vuist.

Volgens Gerard Haverkamp, bestuurslid bij Alphense Boys, heeft de politie inmiddels beslag gelegd op de beelden van die wedstrijd, vertelt hij aan BNR. "Ik kwam ogen en oren tekort om te zien wat er allemaal in zo'n korte tijd plaatsvond. We zijn daarom heel benieuwd naar de politierapportages."


Tweede kans
Volgens Oskam is het goed dat er een systeem is om de klachten te stroomlijnen, maar wordt er te vaak ook nog geen melding van geweld gemaakt. "Ik weet wel dat de cijfers in het verleden hoger waren dus er lijkt sprake van een kleine afname. Maar de KNVB organiseert ieder weekend duizenden wedstrijden. Dan gaat er natuurlijk wel eens iets fout."

Oskam is voor een harde aanpak van overtreders, zegt hij. "Maar ik ben ook voor een tweede kans. Je ziet vaak dat het fout gaat bij bijvoorbeeld de B-junioren. Als je daar op een scheidsrechter spuugt moet je goed gestraft worden, maar als iemand zijn leven gebeterd heeft moet hij wel weer kunnen sporten. Als hoort iemand die een grensrechter tegen zijn hoofd schopt, zoals bij Richard Nieuwenhuizen is gebeurd, volgens mij nooit meer op een voetbalveld thuis."

Gerelateerde artikelen