Nieuws9 jun '13 20:34Aangepast op 10 jun '13 08:04

Donau bij Boedapest naar recordpeil

Auteur: BNR Webredactie

Het waterpeil van de rivier de Donau bij Boedapest bereikte afgelopen nacht een hoogtepunt. Volgens de Hongaarse premier Viktor Orbán zijn de komende dagen doorslaggevend.

Stefan Bos, correspondent in Hongarije, ervaart een 'gespannen sfeer' in de Hongaarse hoofdstad. "Waar ik nu ben is de Donau eigenlijk over de straten heen aan het stromen. Mensen vinden dat er meer moet gebeuren. Ze hopen dat het goed gaat. Er hebben de hele nacht mensen gewerkt:  zevenduizend soldaten en duizenden vrijwilligers. maar nu komt het erop aan. De premier heeft de mensen gewaarschuwd dat de komende twee dagen nog heel kritiek kunnen worden."

Versterkt
De dijken zijn inmiddels op cruciale plekken versterkt. Naar verwachting zal het water in de Donau tot 8,95 meter stijgen, ruimschoots boven het record van 2006, toen het peil 8,6 meter was. Het hoogwater, dat eerder voor grote problemen zorgde in onder meer Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië, bereikte de afgelopen dagen Hongarije.

"Men vreest dat als het water over het hoogste punt komt dan heb je grote problemen en is het voor oudere mensen nog moeilijker om weg te gaan", zegt Bos vanuit Boedapest. "Men heeft zich voorbereid op de evacuatie van honderdduizend mensen. Vanmiddag wordt weer regen verwacht en de vraag is of de dijken het houden. De oude kades moeten het doen en daar is het water op sommige plekken al overheen. De situatie is toch wel erg gespannen hier."

Op de vlucht
Correspondent Derk Marseille staat bij de Elbe in Magdenburg, waar 23 duizend mensen geëvacueerd zijn. “Er heerst hier een bedrieglijke rust. Veel mensen zijn naar familie toe gegaan, hebben hun huizen verlaten op de vlucht voor het wassende water. Vannacht is het trouwens wel stabiel gebleven: er is niet meer water naar de rivier gekomen.”

Toch houdt het hoge water nog minstens vier dagen aan. “Het is onbekend of de dijken het zullen houden. De mensen die niet naar familie kunnen, worden opgevangen in sporthallen of andere openbare plaatsen, waar dan een veldbed wordt neergezet.”

Belegerde stad
Op de snelweg naar Magdenburg zag Marseille vanaf 20 kilometer voor de stad de ravage. "Alle vluchtstroken zijn afgezet voor brandweer en politie. Het lijkt er op dat de stad belegerd is. Niet alleen door de hulpdiensten, maar ook door het water. Het is een spiegelende, gladde vlakte met water en het lijkt erop dat het alles verzwolgen heeft.”

Gerelateerde artikelen