Nieuws11 mrt '13 21:17

'Hongarije zojuist veranderd in dictatuur'

Auteur: Melvin Captein

De omstreden grondwetswijziging in Hongarije zorgt ervoor dat Hongarije 'in feite is veranderd in een dictatuur'. Premier Viktor Orbán en zijn partij krijgen de macht over de media, rechtbanken, universiteiten, kerken en de centrale bank.

Dat zegt BNR-correspondent Stefan Bosch. Het Hongaarse parlement stemde vandaag in met de wijzigingen, ondanks protesten in binnen- en buitenland. Door de aanpassingen wordt de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht beperkt. Ook zijn onder meer de vrijheid van meningsuiting in het geding en de rechten van ongetrouwde paren en homostellen.

Eer van de natie
Alleen een huwelijk tussen man en vrouw wordt nu nog geformuleerd als huwelijk, zegt Bosch. "Dat betekent dat ongetrouwde stellen, maar ook homo's, niet langer als familie worden gezien." Ook de media moet vrezen voor de nieuw verworven invloed van de regering. "Er wordt weliswaar gezegd dat vrijheid van meningsuiting prima is, maar je mag niet 'de eer van de natie' aantasten. De vraag is wat je daar allemaal onder kunt verstaan."

EU bezorgd
Binnen de Europese Unie is de wetswijziging niet met gejuich ontvangen. "Deze veranderingen zorgen voor bezorgdheid over de rechtstaat, de EU-wetten en de normen van Europa", zei voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie. Ook de Raad van Europa, die zich inzet voor democratie, rechtsstaat en mensenrechten, toonde zich erg bezorgd over de Hongaarse stap.

Weinig kans op verandering
Volgens Bosch willen critici dat de geldkraan voor het EU-land wordt dichtgedraaid en Hongarije het stemrecht in Brussel te ontnemen. In Hongarije zelf gingen tegenstanders de straat op ompresident Janos Ader ertoe te bewegen zijn veto uit te spreken. Snelle verandering verwacht Bosch echter niet. "De oppositie kan heel weinig doen. Om dit te veranderen heb je een tweederde meerderheid nodig in het parlement. Ik denk dat dat de komende jaren onmogelijk zal worden." Veel jonge mensen denken er volgens Bosch dan ook over om het land te verlaten.

Gerelateerde artikelen