Nieuws22 apr '14 11:19Aangepast op 22 apr '14 13:06

80.000 werknemers in de zorg moeten een andere baan

Auteur: BNR Webredactie

200 miljoen euro wordt er in een banenplan voor de zorg geïnvesteerd. Tweederde van de 80.000 werknemers zal worden omgeschoold binnen de sector.

In het vandaag gepresenteerde plan van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en staatssecretaris Martin van Rijn van VWS gaan er 80.000 baanwisselingen plaatsvinden. "Met dit plan helpen we 80.000 mensen", zegt Asscher tegen BNR-verslaggever Hugo Reitsma. "5.000 nieuwe banen voor jongeren. 25.000 mensen die naar een plek buiten de zorg worden begeleid en 50.000 mensen die van de ene naar de andere baan in de zorg worden gebracht." De helft van de benodigde 200 miljoen wordt door de overheid betaald, de andere helft door de werkgevers en vakbonden.

Verzachten
Volgens Reitsma is het plan nodig omdat het takenpakket in de zorg verandert. "Ouderen moeten langer thuis blijven wonen, dus verzorgingshuizen sluiten en er is meer verpleging thuis nodig. Werkgevers zijn daar al op het anticiperen. De zorg is een krimpmarkt geworden in plaats van de banenmoter die het lang geweest is. Maar nu is er geld om de overgang te verzachten."

Horrorverhalen
Marcel Canoy, hoofdeconoom bij Ecorys, ageert tegen de spook- en horrorverhalen die hij van de vakbonden hoort. "Kort geleden hoorden we de vakbonden nog zeggen dat er 100.000 mensen op straat zouden komen te staan, terwijl dezelfde vakbonden twee jaar daarvoor nog zeiden dat er enorme tekorten in de zorg kwamen. De arbeidsmarkt heeft de neiging zichzelf te plooien, zeker in een sector waar er gewoon werk is." Wel vindt hij het overheidsplan op dit moment geen slecht idee. "De mismatch tussen veel vacatures en gedwongen ontslagen in dezelfde sector kan bestaan. Dat hebben we wel vaker gezien. Maar op de lange termijn verwacht ik niet dat dit een groot probleem wordt."

'Megasectorplan'
Asscher heeft in totaal 600 miljoen euro uitgetrokken voor banenplannen in diverse sectoren. Er zijn inmiddels plannen goedgekeurd voor onder meer de bouw, de transportsector en de kinderopvang. De Tweede Kamer debatteert deze week over de kabinetsplannen voor de langdurige zorg. Gehoopt wordt dat de Senaat de plannen nog voor de zomer goedkeurt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen