Nieuws6 aug '14 16:52

Deur voor Russische homoseksuelen verder open

Auteur: Pieter van den Akker

De procedure om Russische homo's asiel aan te bieden in Nederland, wordt versoepeld. Tot nu toe moesten homoseksuelen, lesbiennes en transgenders uit Rusland éérst aantonen dat de politie daar hun veiligheid niet kan garanderen. Maar die voorwaarde wordt nu geschrapt, schrijft staatssecretaris Teeven vandaag aan de Tweede Kamer.

Tanja Ineke, voorzitter van COC Nederland, verwacht niet dat veel Russische homo's hierdoor naar ons land komen. "Er geldt bijvoorbeeld voor landen als Irak en Oeganda al een ruimhartiger beleid voor LHBT-asielzoekers en dat heeft ook nooit geleid tot een enorme toestroom."

COC heeft contact met mensen in Rusland. "We hebben nog niet specifiek over deze brief contact gehad, maar we weten wel dat het klimaat in Rusland voor LHBT's nog steeds verslechtert. De Russische activisten hopen natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen actief blijven in Rusland om te strijden tegen de LHBT-fobie. Maar ze vinden het wel heel fijn om te weten dat er een veilige plek is, zoals Nederland, waar ze naar toe kunnen als de situatie echt onhoudbaar is."

Stap in de goede richting
Ineke noemt de versoepelde procedure 'een stap in de goede richting'. "Normaal gesproken wordt van asielzoekers geëist dat ze eerst bescherming zoeken bij de lokale politie. Onze Nederlandse regering erkent nu dat de politie in Rusland homo- en transfoob is en dat die LHBT's geen bescherming kan bieden."

Wat het COC heel graag zou willen is 'dat Russische LHBT's gewoon asiel krijgen''', vervolgt Ineke. "Tenzij om een of andere reden duidelijk is dat die persoon niet voor vervolging te vrezen heeft."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen