Nieuws11 sep '14 17:06Aangepast op 11 sep '14 18:55

Ook laatste 'jihadganger' Huizen vrij

Auteur: BNR Webredactie

Ook de laatste vermoedelijke jihadganger uit Huizen komt vrij uit voorarrest. Zijn advocaat heeft geen goed woord over voor het optreden van het OM en de burgemeester.

Vandaag besloot de rechter-commissaris in Lelystad om de laatste verdachte, Mourad M., op vrije voeten te stellen. "Er is geen enkele aanwijzing gevonden dat hij met zijn gezin naar Syrië wilde reizen'', zegt M.'s advocaat, Michiel Pestman. "Er waren plannen om te emigreren, maar niet naar oorlogsgebied.''

De politie pakte in het laatste weekend van augustus twee echtparen uit Huizen op, omdat zij mogelijk jihadgangers zouden zijn. Vorige week liet de onderzoeksrechter één echtpaar en de vrouw van het andere paar gaan. M. moest nog in de cel blijven omdat er tegen hem wel aanwijzingen zouden zijn dat hij de terroristische organisatie IS wil steunen.

De in totaal zes kinderen van de twee echtparen kwamen na de arrestatie van hun ouders in pleeggezinnen. Ze mochten maandag weer naar huis, omdat de rechtbank geen redenen had om aan te nemen dat de twee gezinnen van plan zijn naar Syrië te reizen.

Pestman: "Ik denk niet dat dit ooit tot een zaak komt. Er is uitgebreid onderzoek gedaan en uiteindelijk is er niets gevonden om de vermoedens van de AIVD te bevestigen."

Ontwricht
Pestman vindt dat het Openbaar Ministerie en de burgemeester van Huizen, Fons Hertog, ernstig hebben gefaald. Er was geen enkele grond voor de ingrijpende arrestaties en andere zware maatregelen, zoals het intrekken van hun paspoorten en het uit huis plaatsen van hun zes kinderen, zegt hij. Volgens hem zijn de gezinnen om niets "ontwricht". Pestman: "Het is een erg traumatische ervaring geweest voor de kinderen."

Gerelateerde artikelen