Nieuws19 aug '13 13:32Aangepast op 19 aug '13 15:55

Verkiezingsbijeenkomst Merkel afgelast vanwege gijzeling

Auteur: BNR Webredactie

Een man die beweert gewapend te zijn, houdt in het raadhuis van de Beierse plaats Ingolstadt meerdere mensen gegijzeld. Bondskanselier Angela Merkel zou er vanmiddag een bijeenkomst bijwonen, maar dat gaat niet door.

De man drong kort voor 9 uur het gebouw binnen. Over de aanleiding van de gijzelingsactie is nog weinig bekend. De gijzelnemer heeft nog geen eisen gesteld. Volgens de krant Süddeutsche Zeitung zijn de gegijzelden een man en een vrouw.

Psychiatrische patiënt
De omgeving van het raadhuis is afgezet. Duitse media melden dat de man 23 jaar is en dat hij een stalker is van de secretaresse van de burgemeester. Corresepondent Derk Marseille: "Ook is hij voor een misdaad tot 1 jaar en 8 maanden celstraf veroordeeld. Hij wordt omschreven als psychiatrische patiënt en hoogst manipulatief."

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou maandagmiddag samen met de premier van Beieren, Horst Seedorfer, in het gemeentehuis een verkiezingsbijeenkomst bijwonen, maar die is afgelast. Op 15 september zijn in Beieren verkiezingen voor het deelstaatparlement, een week voor de federale stembusgang.

Extra aandacht
Derk Marseille: "De politie gaat er niet van uit dat deze man het direct op Merkel gemunt zou kunnen hebben, maar je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat hij heeft gedacht 'Merkel komt op bezoek, dus het zal wel wat extra aandacht opleveren'. En daar gaat het hem waarschijnlijk ook om."

Gerelateerde artikelen