
De afgelopen dagen kwamen via sociale media gruwelijke beelden van executies naar buiten uit Mosul, dat vorige week werd ingenomen door de rebellen.
Standaard voorzorgsmaatregel
Remco Andersen, correspondent in Irak, denkt dat we niet te veel moeten zoeken achter deze evacuatie: "Ik denk dat het een standaard voorzorgsmaatregel is. Als er gevaar dreigt breng je het personeel van ambassades terug naar alleen de essentiële mensen. Maar het is wel duidelijk dat ISIS dichtbij de hoofdstad Bagdad is."
Op dit moment domineert het tegenoffensief het nieuws in Irak. Het leger vanuit Bagdad en sjiitische milities die loyaal zijn aan de regering zijn bezig met het voorbereiden van een aanval op Tikrit en Mosul. "Het initiatief van de regering is om ISIS, de terroristen, terug te dringen", zegt Andersen.
'Bagdad veroveren lukt niet'
"Het lijkt me een voorzorgsmaatregel", zegt ook Rob de Wijk van het Haags Centrum voor Strategische Studies. "Hoe sterk ISIS ook is en hoeveel succes ze ook hebben geboekt, ze zullen toch moeilijk in staat zijn om Bagdad daadwerkelijk te gaan veroveren."
Waarschijnlijk heeft ISIS 20 duizend man 'in het veld', zegt De Wijk. "Dat betekent dat je er wel wat mee kan doen, maar niet heel veel. De tactiek is ook om te ontregelen en om het momentum tegen premier Al-Maliki te organiseren."