Nieuws12 nov '14 10:23Aangepast op 12 nov '14 13:53

De Hedwigepolder mag onderwater

Auteur: BNR Webredactie

De Raad van State heeft besloten dat de Hertogin Hedwigepolder onder water mag worden gezet. Hierbij zijn de beroepen tegen het rijksinpassingsplan ongegrond verklaard.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dit betekent dat de Hedwigepolder, na aankoop door de staat, onder water kan worden gezet voor de aanleg van 295 hectare nieuwe getijdennatuur, meldt het persbericht van de Raad van State. Tegen de uitspraak kan niet meer in geen hoger beroep worden gegaan.

Europees Hof
De eigenaar van de Hedwigepolder, Gery De Cloedt, blijft zich verzetten. "De Cloedt gaat zich er niet bij neerleggen. Voorlopig komt er geen water in de polder. Het is een onzinproject'', stelt Hans Mieras, juridisch adviseur van de eigenaar. "We gaan proberen om die met alle middelen tegen te houden. Die procedure gaat nog zeker twee jaar duren.''

De Cloedt overweegt naar het Europees Hof van de rechten van de Mens te gaan 'om te kijken of de procedures wel goed gevolgd zijn'. "Daarvoor hebben we nog een half jaar de tijd", zegt de adviseur.

 

Reactie CDA
CDA-Kamerlid Jaco Geurts ziet 'geen weg meer om ontpoldering te voorkomen'. "Ik vind het besluit triest. Goede landbouwgrond wordt onder water gezet. Het zal geen geheim zijn dat wij daar als CDA niet blij mee zijn, maar de rechter heeft dit wel uitgesproken." De christendemocraat moet nu het hoofd buigen voor de uitslag.

 

 

Reactie staatssecretaris Dijksma
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) is blij dat er duidelijkheid is. "Met deze uitspraak ligt er een definitief besluit om de Hedwigepolder te gaan ontpolderen. Daarmee wordt het regeerakkoord uitgevoerd'', aldus Dijksma.

Dijksma wil in nauw overleg met de provincie Zeeland en Vlaanderen aan de slag om de plannen uit te voeren. "De planvorming heeft lang geduurd, er zijn vele alternatieve plannen de revue gepasseerd en er is veel maatschappelijke beroering geweest. Met deze uitspraak is er duidelijkheid en kan daar een punt achter worden gezet.'' In 2019 moet de Zeeuwse polder natuurgebied zijn.

Reactie provincie Zeeland
"In principe is ontpoldering niet iets waar we op zitten te wachten", zegt Carla Schönknecht, gedeputeerde van de provincie Zeeland. "Maar de politieke discussie is in Den Haag gevoerd en heeft al eerder plaatsgevonden. Wij zijn nu verantwoordelijk voor de uitvoering." Schönknecht is vooral opgelucht dat er nu 'eindelijke duidelijkheid' is.

 

 

Haven van Antwerpen
Nederland heeft met België afgesproken dat de polder onder water wordt gezet als compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde, de toegang tot de Antwerpse havens.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen