Nieuws21 nov '14 12:08Aangepast op 24 nov '14 13:17

'Zwart scenario hangt boven pluimveesector'

Auteur: Thijs Baas

De komende uren zijn bepalend voor de ernst van de vogelgriep die inmiddels op drie plekken in Nederland is aangetroffen. Dat zegt Alex Spieker van de Organisatie van Pluimveehouders tegen BNR. "Als er een landelijke besmetting zou zijn, dan is dat het grootste drama en zwartste scenario dat je voor de sector kunt bedenken."

Foto: ANP
Foto: ANP

Spoedberaad op het ministerie van Economische Zaken daarom op dit moment. Vanmorgen werd er een derde geval van vogelgriep geconstateerd in Kamperveen Het gaat om een bedrijf 10-duizend kippen. 34 pluimvee- bedrijven in de directe omgeving zijn stilgelegd. Er kan een nog langere periode komen waarin er geen vervoersbewegingen zijn, zegt Spieker.
 

"We zullen veel meer voorschriften moeten maken om de bedrijven hygiënischer te krijgen en dat we heel goed naar de tracering kijken welke contacten er liggen en hoe de intriductie is gegaan: via de mens of via vogels? Behalve alle ellende van het dieren- en mensenleed, wordt er helemaal niets verdiend. Sterker nog: er wordt alleen maar geld verloren, en dat is een zwart scenario."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen