Nieuws24 sep '13 12:28Aangepast op 24 sep '13 14:23

Vader van Tristan: wapenvergunning leek ons kansloze missie

Auteur: BNR Webredactie

De vader en moeder van Tristan van der V. vonden het "niet wenselijk'' dat hun zoon in 2008 een wapenvergunning aanvroeg.

"We hebben gezegd: die krijg je nooit. Het is een onmogelijke missie waar je mee bezig bent'', verklaarde de vader van Van der V. dinsdag bij de rechtbank in Den Haag.

Tristan was 2 jaar eerder opgenomen vanwege psychische problemen. In april 2011 richtte hij een bloedbad aan onder winkelend publiek in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn en pleegde vervolgens zelfmoord.

"Wij wisten niet beter dan dat de politie van de problemen van Tristan wist. Ze hadden hem zelf in 2006 bij ons weggehaald. We dachten dat dit was meegenomen in de afgifte van de vergunning'', zei de vader.

Aansprakelijkheid
Hij moest aantreden in een zogenoemd voorlopig getuigenverhoor. Twee slachtoffers hopen aan de hand van de verhoren te bekijken of iemand aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade die zij leden. Het gaat om een winkelier en een bezoeker die werd neergeschoten.

Beide ouders van Van der V. hebben bij verschillende instanties over de jaren heen hun zorgen geuit over Tristan, zei de vader. Hij noemde 2006 "crisis''. Toen vond hij ook een schriftje met een afscheidsbrief van zijn zoon, die plannen zou hebben gehad zichzelf dood te schieten. Van der Vlis belde toen 112, de politie pikte zijn zoon op en Tristan werd opgenomen.

Steeds beter
Daarna ging het eigenlijk steeds beter met Tristan. Ook in 2008, toen Tristan's vader bij de GGZ aan de bel trok dat zijn zoon bezig was met een wapenvergunning. "Maar ik had de indruk dat ze daar niets mee konden.'' Ook sprak hij met iemand van de schietvereniging.

Volgens de vader deed Tristan in 2008 geen zelfmoordpoging, zoals eerder door de politie werd gemeld. Tristan kampte in die periode met slapeloosheid en hij zou pillen hebben genomen om te slapen. "In die roes nam hij nog meer pillen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen