Nieuws21 mei '14 16:37Aangepast op 21 mei '14 17:46

Metro Europa | Warschau

Auteur: Bram van Dijk

BNR duikt onder de grond! Iedere dag gaat een BNR-correspondent ergens in een Europese stad met de roltrap naar beneden de metrostations in.

Op zoek naar antwoord op vragen zoals: Gaat u stemmen volgende week? Speelt de vraag 'meer of minder Europa' in uw land ook? En wat zijn de kansen en onmogelijkheden van Brussel voor u? Vandaag Ekke Overbeek vanuit Polen.

Adam
In weinig Europese landen is de EU zo populair als in Polen. Niet dat er geen nationalistisch getinte partijen zijn, maar zelfs die zijn niet openlijk anti-Europees. Dat heeft te maken met twee dingen. In de eerste plaats het geld: Polen ontvangt jaarlijks ongeveer 10 miljard euro subsidie uit Brussel. Voor Adam een goede reden te gaan stemmen: "We ontvangen een hoop geld voor de aanleg van wegen en heel veel andere dingen. Ook voor de bouw van deze metro." Maar dat betekent niet dat Europa eenheidsworst moet worden. "Elk land moet zichzelf blijven, maar als we samenwerken, kunnen we meer bereiken."

Agnieszka
Geld is dan ook niet de enige reden waarom de meeste Polen de EU een warm hart toedragen. Dankzij het EU-lidmaatschap voelt Polen zich eindelijk een volwaardig lid van de Europese familie. En dat is de reden waarom velen méér Europa willen. Zoals Agnieszka: "De Europese Unie is in veel opzichten schijn. Als het om de belangrijkste dingen gaat, hebben alle landen hun eigen regels. Daardoor zijn we verdeeld. En dat zou moeten veranderen."

Opmerkelijk genoeg vertaalt het Europa-enthousiasme zich niet in een hoge opkomst. Dat ligt maar ten dele aan Europa. Bij landelijke verkiezingen is de opkomst ook steevast laag, meestal nog geen 50%. Waarschijnlijk zal komende zondag slechts 20% van de Poolse kiezers de gang naar de Europese stembus maken.

Anna
De verkiezingscampagne helpt ook niet echt. Het is een beetje saai en voorspelbaar, zegt Anna. Maar er is één onderwerp dat de campagne leven heeft ingeblazen: Oekraïne. "Er zijn twee thema's die de boventoon voeren in deze campagne. In de eerste plaats natuurlijk de strijd tussen onze Poolse politici. En daarnaast Oekraïne. Want wie kan dat probleem op zo'n manier oplossen dat wij hier in Europa standhouden?"

De kruipende oorlog in het buurland drukt de Polen nog eens met de neus op de feiten. De Europese integratie gaat niet alleen over de kromming van bananen en bak met Brusselse centen. De Europese Unie is voor Polen een garantie van de herwonnen vrijheid en veiligheid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen