Nieuws22 mei '14 17:41Aangepast op 22 mei '14 18:23

Metro Europa | Athene

Auteur: BNR Webredactie

BNR duikt onder de grond! Iedere dag gaat een BNR-correspondent ergens in een Europese stad met de roltrap naar beneden de metrostations in.

Op zoek naar antwoord op vragen zoals: Gaat u stemmen volgende week? Speelt de vraag 'meer of minder Europa' in uw land ook? En wat zijn de kansen en onmogelijkheden van Brussel voor jou? Vandaag Nikos Lanser vanuit Athene.

Bij metrostation Evaggelismos is het altijd druk. De metro is een redelijk nieuw vervoermiddel in Athene, maar niet meer weg te denken uit het stadsbeeld; snel, efficiënt en opvallend verzorgd en schoon. “Europees”, merkt een voorbijganger op die een van de interviews volgt. Waar tot een aantal jaren geleden alles wat nieuw en vooruitstrevend was als Europees werd bestempeld, is dat vandaag niet automatisch meer het geval. Het gevoel over Europa is erg dubbel geworden. Een jonge studente die een masterprogramma volgt en even naar huis is gekomen uit Schotland verwoordt het in het Engels: “Europe, we can’t live with it and we can’t do without it."

Jiannis Rokas (42) is scheepswerktuigbouwkundige en verloor twee jaar geleden zijn baan. Hij zou naar China kunnen om te gaan werken, maar weigert zijn vaderland en gezin achter te laten. Over Europa is hij niet tevreden. In plaats van maatregelen te nemen de groei te stimuleren wordt er bezuinigd tot op het bot. “Het is de moeite niet waard om te gaan stemmen”, vindt hij, “omdat kleine lidstaten zo weinig in te brengen hebben dat automatisch landen als Duitsland hun zin krijgen”. Als voorbeeld noemt hij de regelingen omtrent veiligheid aan boord van schepen. “De apparatuur die ontwikkeld was in Duitsland werd de standaart in deze regelgeving en wij moesten die aanschaffen, terwijl de winsten ervan in Duitsland terecht kwamen. Dat is het hele verhaal van de crisis”, onze tekorten zijn de duitse overschotten.   Ik zou gek zijn als ik op dat Europa zou stemmen.  Dan begint hijn een tirade tegen  Merkel en  Schauble en hij sluit af met   “Als ik zou kunnen zou ik geen boodschappen meer doen bij de Lidl” .

Michalis Psifidis (19) studeert mediawetenschappen. Hij komt net van college en is onderweg naar zijn “parea”, zijn groep vrienden. De discussie bij hun ontmoetingen gaat vaak over de verkiezingen en bijna allemaal zullen ze gaan stemmen. Hij gaat stemmen, hij wil medezeggenschap en  gelooft in Europa, maar niet in de koers die nu wordt gevaren, die ver weg is van zijn “Europa van de Volkeren”. Zijn grote klacht is: “Zelfs nu wij het voorzitterschap van de Unie hebben, wordt Griekenland niet voor vol aangezien. Het lijkt alsof Griekenland  onder controle staat van de EU en niet als gelijkwaardig wordt gezien”.

Veel andere Grieken uiten zich minder beleefd en sommigen spreken zelfs van een economische bezetting. Zover gaat Michalis niet, wel maakt hij zich zorgen om zaken als de economie van Europa, om de bezuinigingsmaatregelen en is hij met name bezorgd over de manier waarop die bezuinigingen zijn opgelegd: “autoritair en zonder inspraak van de bevolking”.

Xanthippe (52) wil haar achternaam niet prijsgeven en de reden voor geheimhouding ook niet. Met haar foto? “Nee, geen probleem”. Ze doet iets vaags in de theaterwereld en houdt met moeite het hoofd boven water,  net als overigens vier op elke tien Grieken moeite heeft de eindjes aan elkaar te knopen. Stemmen doet ze niet, geen enkele partij heeft haar voorkeur, ze is te vaak bedrogen. Over Europa denkt ze in termen van een “hegemonie van grote landen over kleine landen” en “wat is de Troika anders dan de boodschappenjongens voor de grote belangen. ”Ze keert zich vooral tegen het Systeem, dus verkiezingen maken deel uit van een wereld die ze achter zich gelaten heeft. Xanthippe leeft met de verwachting dat we binnenkort in ecogemeenschappen samen autarkisch gaan leven en iedereen elkaar zal helpen. Dat is belangrijker dan verkiezingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen