Nieuws20 dec '12 17:05

Weekers: Ik had kritischer moeten zijn

Auteur: Karin Backx

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft een Kamerdebat over zijn integriteit overleefd.

Weekers moest zich verdedigen tegen beschuldigingen van belangenverstrengeling. De VVD'er raakte in opspraak wegens banden met zijn omstreden partijgenoot Jos van Rey. Die had afgelopen zomer Weekers' verkiezingscampagne gesponsord. Ondanks harde kritiek op zijn handelen aanvaardde de Kamer uiteindelijk de excuses van de staatssecretaris.

Het debat spitste zich toe op een gigantisch billboard langs de A73 met een foto van Weekers. Toenmalig Roermonds VVD-wethouder Van Rey betaalde de zuil. Ook geleidde de Weekers de brief van Van Rey over de fiscale kwestie door naar de top van de Belastingdienst. In het debat kwam ook de toekomst van de Roermondse vestiging van het belastingkantoor aan de orde.

Billboards
Staatssecretaris Weekers van Financiën rekent alle onduidelijkheid rond hem en zijn omstreden partijgenoot Van Rey alleen zichzelf aan. "Ik betreur het zeer dat er zo veel over te doen is." Weekers vindt nu dat hij kritischer had moeten doorvragen toen Van Rey bij hem kwam met het idee om een grote billboard langs de A73 te betalen.

Hij zei opnieuw dat hij eerste vragen van journalisten over de kwestie ,,te lichtvaardig'' heeft afgedaan. Weekers zou Van Rey hebben bevoordeeld bij onder meer een belastingkwestie.

Politiek verslaggever Hugo Reitsma: “Het gaat om een belangenverstrengeling. Het gaat om twee kwesties: Weekers zou mogelijk Van Rey bevoordeeld in een persoonlijke belastingkwestie en het andere gaat om de plaatsing van een belastingkantoor in de stad van Van Rey.”

Wouke van Sterrenburg verwacht dat dit met een sisser gaat aflopen. “Ongelofelijke onhandigheid en slordigheid”, zegt ze over de zaak. “Hij heeft gewoon heel erg onhandig geopereerd. Wat ik ook sukkelig vind, is dat hij gaat roepen dat het om complotdenken gaat.”

Complotdenken
Bram van Ojik, fractievoorzitter van GroenLinks vindt dat staatssecretaris Frans Weekers van Financiën excuses moet maken voor het feit dat hij sprak over ‘complotdenken’.

Ook debatteert de Tweede Kamer vanmiddag over de afgetreden staatssecretaris van Economische Zaken, Co Verdaas. Verdaas trad onlangs af toen bleek dat hij had gesjoemeld met declaraties. De Kamer vraagt zich af welke informatie Rutte over deze kwestie had tijdens het gesprek dat hij met Verdaas had voor de start van het kabinet.

Doppen
Na het opstappen van Verdaas is dit dus weer een staatssecretaris in het nauw. Van Sterrenburg: “Rutte heeft het allemaal te makkelijk genomen. Ook Samsom had beter uit zijn doppen moeten kijken. Het verhaal van Verdaas zingt ook al veel langer rond in de regionale pers.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen