Nieuws19 dec '12 14:24Aangepast op 19 dec '12 19:02

Rutte had niet alle informatie over Verdaas, zegt Rutte

Auteur: Fleur de Bruijn

Premier Mark Rutte had geen informatie over declaraties van de opgestapte PvdA-staatssecretaris Co Verdaas voor ritten in zijn privé-auto. Rutte heeft dat woensdag aan de Kamer geschreven.

De Kamer had Rutte om opheldering gevraagd nadat Gedeputeerde Staten in Gelderland woensdag hadden gemeld dat alle informatie over de onkosten en de woonplaats van Verdaas aan hem was meegegeven, toen hij ging praten met formateur Mark Rutte over een aanstelling als staatssecretaris.

Later stuurde de provincie op verzoek van de formateur nog een mail met daarin alle, ook niet-openbare, informatie over de kwestie waarover de Raad van State zich buigt.

Zijn eigen auto
Rutte houdt vol dat hij de declaraties van de ritten die Verdaas maakte in zijn eigen auto, niet had. Hij zei dat ook twee weken geleden in het Kamerdebat. In zijn brief schrijft hij dat de informatie over Verdaas hem op twee manieren bereikte. Het algemene deel werd aangeleverd door de PvdA en een ander deel door de provincie Gelderland.

Het dossier bevatte volgens de premier 'onder meer een verslag van het debat in Provinciale Staten in november 2011 en informatie uit de rittenadministratie van de dienstauto. Het dossier bevatte geen afschriften van declaraties van de privé-auto.''

GroenLinks niet tevreden
Voor GroenLinks-leider Bram van Ojik is het briefje van Rutte onvoldoende. "De vraag blijft staan of die documenten ook ingingen op declaraties die Verdaas indiende vanwege het gebruik met zijn privé-auto.

De premier zegt wel dat hij geen afschriften van declaraties heeft gezien, maar dat sluit niet uit dat hij er wel informatie over ontving. Zulke informatie is namelijk via Google wel te vinden.'' Van Ojik wil Rutte er donderdag over aan de tand voelen.

Declaratiegedrag
Staatssecretaris Co Verdaas (PvdA) van financien trad twee weken geleden af als staatssecretaris van Economische Zaken wegens ophef over zijn declaratiegedrag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen