Nieuws18 dec '12 08:53

PvdA wil integriteitsrecherche

Auteur: Anne-Greet Haars

De overheid moet zijn eigen integriteitsrecherche krijgen die vermeende misstanden binnen het openbaar bestuur moeten onderzoeken.

Daarvoor zal PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen vandaag pleiten bij de behandeling van de begroting van Binnenlandse Zaken. Er gaat volgens hem nog veel te veel mis. "Internationaal gezien doen we het niet slecht, maar we moeten bij de top 3 willen horen. Ieder incident is er één te veel.''

Uiteenlopende criteria
Als er nu iets niet in de haak lijkt bij het openbaar bestuur, dan wordt dat gecontroleerd door particuliere bedrijven, adviesbureaus of door voormalige bestuurders. "Men gebruikt uiteenlopende criteria en er is een uiteenlopende kwaliteit van rapporten", vertelt Heijnen.

"De integriteitsrecherche moet onafhankelijk zijn, waardoor er geen invloed vanuit de politiek kan plaatsvinden. Dat moet op landelijke niveau, zodat alle situaties gelijk worden behandeld."

Kosten
Een integriteitsrecherche zou ook beter in staat zijn de kosten in de hand te houden, schat hij, verwijzend naar de pittige rekening van het onderzoek naar de toestanden bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen