Nieuws23 jun '14 13:54Aangepast op 23 jun '14 18:18

Minder begrotingsdiscipline inzet Europese onderhandelingen?

Auteur: BNR Webredactie

Gaan de Europese begrotingsregels weer op de schop? De Duitse regering liet vandaag weten dat eurolanden -in speciale omstandigheden- meer tijd kunnen krijgen om hun begroting op orde te krijgen.

Merkel lijkt niet volledig bereid te tornen aan de strenge begrotingsregels, zegt Europa-verslaggever Anke Truijen. "Landen kunnen al uitstel krijgen als ze hervormen, maar Duitsland heeft altijd de nadruk gelegd op hervormingen en bezuinigingen. Het moment van deze opstelling is opvallend. De Europese socialistische leiders, onder wie Renzi en Hollande en Merkels coalitiepartner SPD-leider Gabriël lobbyen, waren afgelopen weekend bij elkaar en lobbyen voor minder bezuiniginen en een minder strikte begrotingsdiscipline.

Merkel wil niet tornen aan de regels, maar de politieke druk om dat wél te doen neemt steeds verder toe, met name vanuit Zuid-Europa. Europese leiders bespreken aanstaande donderdag de begrotingsrapporten van de eurolanden, waarin Italië en Frankrijk te horen kregen dat ze economisch meer moeten doen.

De Italiaanse premier Renzi zou soepele begrotingsdiscipline ingezet hebben als ruilmiddel voor zijn steun aan Commissiekandidaat Juncker. Daardoor verliest David Cameron een belangrijke bondgenoot om Juncker tegen te houden. De Britse premier lijkt zich als enige nog te verzetten tegen de kandidatuur van de Luxemburgse oud-premier. Op de Europese top eind deze week zal hij waarschijnlijk worden voorgedragen. "Cameron kan niet anders dan zich publiekelijk verzetten tegen een pro-Europese kandidaat die uit is op meer integratie. De vraag is wat hij voor die 'publieke nederlaag' terug krijgt. Hij wil vergaande hervormingen en een minder machtige EU."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen