Nieuws12 dec '12 21:18

NS en Hispeed overleggen met Belgen over Fyra

Auteur: BNR Webredactie

De directie van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS praat vrijdag met de collega's van de NS en NS Hispeed over de technische problemen met de nieuwe hogesnelheidstrein Fyra

De Nederlandse directies zijn ontboden om tekst en uitleg te geven over de problemen waarmee de verbinding tussen Brussel en Amsterdam kampt, verklaarde NMBS.

Volgens de NS is er sprake van "regulier overleg''. Een woordvoerder zei dat de spoorwegmaatschappijen als partners de eerste week van de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel zullen evalueren. "En dan zullen we gezamenlijk kijken wat er beter moet en beter kan.''

De NS stelt dat twee derde van de internationale Fyra-reizigers met hooguit een kwartier vertraging op zijn bestemming arriveerde. Over de resterende 33 procent is de spoorwegmaatschappij niet tevreden.

Technische mankementen
De NMBS, de kleinere partner in het Fyraproject, wijst erop dat de technische mankementen zich voordoen bij Fyratreinen van de NS. Bovendien is NS-dochter NS Hispeed verantwoordelijk voor het technische beheer van de hele Fyravloot. "We willen gewoon weten wat er scheelt, ook om tot een oplossing te komen'', aldus een zegsman van de Belgen.

In verband met de perikelen, die gepaard gaan met uitval van treinen en forse vertragingen, pleit de Belgische reizigersvereniging TreinTramBus voor terugkeer van de afgeschafte Beneluxtreinen. Woensdag is amper één op de vier Fyra's die in Amsterdam vertrok, aangekomen op zijn eindbestemming Brussel-Zuid, klaagde de organisatie tegen het Belgische persbureau Belga.

Aldi-trein
"De Fyra is eigenlijk een hogesnelheidstrein van de Aldi. Als je een zo goedkoop mogelijke trein bestelt, dan krijg je die ook'', zei de woordvoerder van de reizigersorganisatie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen