Nieuws7 apr '14 09:54Aangepast op 7 apr '14 10:35

Sturing accountants moet op de schop

Auteur: BNR Webredactie

Het bestuur van veel accountantsbureaus is nog steeds onder de maat en daarvoor moet de sturingswijze op de schop. Dat zegt de toezichthouder AFM, vanochtend in het FD.

Image

De AFM pleit voor een stevige raad van commissarissen met meer bevoegdheden en wil dat bestuurders geen klanten meer onder hun hoede hebben. Berry Wammes, directeur van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) deelt de zorgen van de AFM, maar denkt anders over de verbeterslagen die gemaakt moeten worden. “Ik denk juist dat het goed is als bestuurders ook in de praktijk staan. De ontwikkelingen in dit vak gaan ontzettend snel. Dan is het goed om te weten wat er speelt.” Wammes wil een cultuur- en gedragsomslag over de hele sector, niet alleen bij de besturen. “Uiteraard ook strenge sturing, maar wij denken dat de huidige besturen daar heel goed tot in staat zijn.”

Buitenstaanders
Ook wil de AFM dat besturen opengaan voor buitenstaanders, maar daar ziet Wammes geen heil in. “Een bestuur van een accountantskantoor vergt heel veel vakdeskundigheid. Wij staan volledig achter een rol voor buitenstaanders, maar dan wel in de vorm van toezicht.”

'Ingewikkeld werk'
De zorgen van de AFM ontstonden door de reeks van boekhoudschandalen en de financiële crisis van vijf jaar die om een andere aanpak vraagt. En als de sector daar zelf niet mee komt, moet de AFM ingrijpen. “Er staat een flinke tijdsdruk op”, merkt Wammes. “Maar het zijn geen slagen die je van de ene op de andere dag maakt. Het gaat om vele duizenden mensen die ingewikkeld werk doen, waarvan velen ook al tientallen jaren werken. Maar het moet en het zal veranderen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen