Nieuws16 jul '14 10:30

Human Rights Watch: Israel begaat oorlogsmisdaden

Auteur: BNR Webredactie

Israël begaat oorlogsmisdaden in de Gazastrook. Dat zegt Human Rights Watch. Volgens de organisatie bombardeert Israël gericht op burgers.

Waarop baseren jullie dit?
Anna Timmerman, directeur Human Rights Watch Nederland: "We baseren dit op onderzoek terplekke, waar we zien dat er bombardementen hebben plaatsgevonden op huizen en een café. Daarbij zien we dat er zoveel burgerslachtoffers vallen dat het niet meer in verhouding staat tot een eventueel militair doel. Dan is het een schending van het internationaal oorlogsrecht."

Om wat voor bombardementen gaat het?
"We hebben er een aantal onderzocht. Bijvoorbeeld een bombardement op 11 juli op het Fun Time Beach Cafe, een bombardement op mensen die een autootje reden, een soort gemeentereinigers. Het internationaal recht noemt het oorlogsmisdaden of schending van oorlogsrecht op het moment dat er zoveel burgerslachtoffers vallen dat het niet in verhouding staat tot het militaire doel.'

Doet u ook onderzoek naar schendingen van het oorlogsrecht door Hamas?
"We hebben er nog geen onderzoek naar gedaan, maar wel eerder. Hamas doet natuurlijk al langer aanvallen op Israëlische burgerdoelen. Dat is ook per definitie een schending van het oorlogsrecht, want het is duidelijk niet gericht op een militair doel. Daar doen we ook altijd verslag van."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen