Nieuws1 feb '13 14:37Aangepast op 1 feb '13 14:56

'Alle 95 klachten over Ruwaard zijn claims'

Auteur: BNR Webredactie

Alle 95 klachten over het Ruwaard van Putten Ziekenhuis waar letselschadeadvocaat Rob Vermeeren zich over buigt, zullen leiden tot een claim tegen het hospitaal.

Dat meldde Hartpatiënten Nederland vrijdag. Eerder die dag liet het ziekenhuis juist weten dat lang niet elke klacht geschikt was voor een aansprakelijkheidsstelling, omdat een deel bijvoorbeeld anoniem of al verjaard is.

Het hospitaal sloot zijn afdeling cardiologie in november vanwege een ongewoon hoog aantal overleden patiënten in 2010. Hartpatiënten Nederland opende vervolgens een meldpunt over het ziekenhuis en ontving in totaal 250 meldingen, waarvan 150 klachten over het Ruwaard. Na aftrek van de klachten die nooit officieel zijn ondertekend, bleef een lijst van 95 over. Dat bleek vrijdag uit een gesprek tussen de advocaat, de raad van bestuur van het ziekenhuis, schadeverzekeraar Medirisk en Hartpatiënten Nederland.

Aantal klachten niet levensvatbaar
Volgens het Ruwaard van Putten Ziekenhuis is een aantal van deze klachten, zoals die nu zijn opgesteld, niet levensvatbaar als aanprakelijkheidsstelling. Deze zijn namelijk ouder dan 5 jaar, anoniem, al eens eerder ingediend of gaan over de houding van de arts tegenover de patiënt. Dergelijke zaken zijn niet op de situatie van toepassing, omdat ze niet tot letsel hebben geleid, aldus het ziekenhuis, maar zullen wel als reguliere klacht worden afgehandeld.

Hartpatiënten Nederland schat dat in totaal zo'n 650.000 euro aan claims zal worden ingediend. "Maar we weten dat het ziekenhuis in zwaar weer verkeert, dus over dat bedrag kan gepraat worden. Het gaat ons eigenlijk niet om het geld, maar om de verbetering van de afdeling cardiologie en de kwaliteit van het ziekenhuis in het algemeen'', zei een woordvoerder van de stichting.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen