Nieuws22 mei '14 18:21

Kieskompas ziet grote twijfel tussen D66 en PvdA/CDA

Auteur: Bram van Dijk

Voor het eerst kunnen zwevende kiezers uit alle 28 lidstaten van de EU tijdens deze verkiezingen gebruik maken van Kieskompas. Directeur André Krouwel ziet voornamelijk heel veel twijfel.

"Heel veel mensen twijfelen tussen een eurokritische partij of een meer traditionele partij van het establishment. Die twijfel zie je heel goed, zowel aan de linker- als aan de rechterkant en overal in Europa", zegt André Krouwel, politicoloog en directeur van Kieskompas.

D66 of toch PvdA?
Bij stemmers in Nederland zie je deze tendens ook. Er heerst vooral twijfel tussen de uitgesproken partijen (D66 en PVV) en de traditionele partijen (PvdA, CDA en VVD). "In Nederland zeggen veel mensen: ik ga pro-Europees, D66, stemmen. Maar toch twijfelt men of het toch niet een meer gematigde traditioneel grote centrumpartij moet kiezen."

Veel vraag naar advies op stemdag
De dag van de verkiezingen is traditioneel een drukke dag voor de kieswijzers. "We gaan naar 10 duizenden bezoekers per uur en het laatste uur zelfs 100 duizend. Het lijkt wel hoe dichterbij de sluiting van de stembus komt, hoe meer mensen in paniek raken", aldus Krouwel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen