Nieuws17 nov '14 11:27

Poetin is het grootste gevaar voor Russische economie

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Unie vergadert over een mogelijk nieuwe ronde aan maatregelen tegen Rusland, maar BNR ontdekte dat de Russen meer moeten vrezen voor het beleid van de eigen regering.

Foto: ANP
Foto: ANP

De Russische economie is als een bodybuilder op steroïden. En het rondje hardlopen is nu veranderd in het rennen van een marathon. Dat zegt Jeroen Ketting, oprichter van Lighthouse. Hij woont in Moskou en helpt Westerse ondernemers in Rusland. Volgens hem is het wachten op het ineenzakken van die Russische bodybuilder. "Het is niet de vraag of die economie in elkaar klapt. De vraag is wanneer dat gaat gebeuren."

Dat merkt de Rus in de straat
Het gaat erg slecht met de economie. "De salarissen van de Russen zijn met 30 à 40 procent achteruit gegaan en in de supermarkten zie je dat het boodschappenmandje van de gemiddelde Rus zo'n 20 à 30 procent duurder is geworden. Dus de Rus in de straat merkt het zeker."

Maar het is niet alleen dat de Russen veel minder kunnen kopen voor hun geld, vertelt Ketting, ook het aanbod is veranderd. "Je ziet dat de voorraden die er waren, beginnen op te raken. Een boel Westerse levensmiddelen gesubstitueerd worden door Russische levensmiddelen of uit Centraal-Azië, Latijns Amerika en Nieuw-Zeeland.

Dalende olieprijs
De roebel is zwak, maar de dalende olieprijs werkt ook niet mee. De rek is wel uit de economie, zegt Nicolaas Kraft van Ermel. Hij is van het Nederland-Rusland Centrum, onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen. Het is afwachten hoe lang de economie dit nog volhoudt.

"Wat we zien is dat het Russische economische systeem zo goed als vast zit en dat Poetin hier de rekening krijgt voor het feit dat sinds hij aan de macht is nauwelijks iets heeft gedaan aan diversificatie van de Russische economie."

Twee paarden
Het volk heeft hem gedoogd, als ze maar konden meeprofiteren van een stukje welvaart. Maar Poetin heeft teveel gewed op één paard, of twee in dit geval, olie en gas. "Andere noemenswaardige sectoren in de Russische economie zijn er bijna niet, en dat is wel het beleid van Poetin geweest. De sancties geven daar een klein tikje aan. En dan begint het systeem te rollen."

Jeroen Ketting is het met hem eens. Het beleid van Poetin heeft de economie niet veel goeds gedaan. Maar het is eigenlijk al een probleem dat vele jaren speelt. "Het is te wijten aan de politiek de afgelopen 20 jaar en aan de Russische maatschappij die er vrolijk aan heeft meegedaan."

Sancties
Het probleem kan nog groter worden als er wéér een ronde met sancties komt. Kraft van Ermel denkt dat als ze er komen, ze dan voortborduren op de vorige sancties. Maar of de Russische bodybuilder dan ook knock-out gaat... "Rusland is wat dat betreft onverslaanbaar. Het is Hitler noch Napoleon gelukt om dit land te verslaan. Dus een extra ronde van sancties kunnen ze prima incasseren", aldus Ketting.

Europa lijkt Rusland dus niet uit te schakelen, maar het Russische volk moet vrezen of de eigen regering dat niet zelf doet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen