Nieuws20 dec '12 23:36Aangepast op 21 dec '12 17:08

Van Miltenburg: verbetener dan Verbeet

Auteur: Thijs Baas

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg ligt onder vuur. Onder Kamerleden bestaat grote onvrede over de manier waarop zij de debatten leidt.

Sinds september, toen Van Miltenburg werd gekozen, botste de Kamervoorzitter tijdens debatten al vaak met Kamerleden. En het geduld van de Kamer kent zijn grenzen. Het Kerstreces begint vrijdag, en voor het nieuwe jaar moet Miltenburg echt beterschap beloven, zeggen verschillende Kamerleden - overigens anoniem - tegen verslaggever Hans Verbeek.

Beoordeling
En de meest uitgesproken beoordeling komt nota bene uit Van Miltenburgs 'eigen' VVD-fractie. Geforceerd, krampachtig en weinig sensitief, zijn enkele van de kwalificaties. In de eerste drie maanden van haar voorzitterschap voelde ze het debat onvoldoende aan en zocht ze te vaak de confrontatie. En dat terwijl Van Miltenburg in haar sollicitatiebrief nog schreef vooral een vrolijke voorzitter te willen zijn.

In een reactie zegt Van Miltenburg niet in te gaan op de kritiek. Maar als Kamerleden kritiek willen uiten op haar functioneren, staat ze altijd open voor een gesprek, zegt de bekritiseerde Kamervoorzitter tegen Verbeek.

Opgeblazen
"Het wordt enorm opgeblazen door de Kamer en de fractievoorzitters", zegt oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas. "Een Kamervoorzitter heeft als taak om de orde te handhaven en de Kamerleden moeten daar ook een beetje aan mee willen doen. Dat hoort bij het 'ietwat ruwere klimaat' in de Kamer van tegenwoordig. Dan moet je daar niet als kinderachtig jongetje over gaan zeuren."

Dat is ook in het belang van de Kamerleden zelf, zegt Weisglas. Het Kamerwerk is pas begin november begonnen en daarom was het zaak om de 'nieuwe' Kamer vanaf het begin goed in toom te houden. "Het is nodig om op een strenge manier voor te zitten. Het nieuwe klimaat maakt het werk als Kamervoorzitter moeilijker, zeker met negen oppositiepartijen."

In de aandacht
"Men gebruikt alles om in de aandacht te komen en nu misbruikt men daar de Kamervoorzitter voor. Niemand is onfeilbaar. In het begin moest ik er ook inkomen en ook Verbeet kreeg in het begin veel kritiek. Dit is op een makkelijke manier politiek bedrijven tegenover iemand die zich niet politiek kan verdedigen."

Wat Weisglas betreft zit Van Miltenburg op de juiste plek. "Het is de toon van de Kamerleden die me niet aanstaat. Mijn tip is om als er dingen zijn eens rustig met die Kamerleden te praten. Maar dat is meer een tip aan die Kamerleden, fractievoorzitters en aan die laffe fractievoorzitters die alleen maar anoniem willen praten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen