Nieuws24 mei '13 11:57

Schiphol mag duizenden ganzen doden

Auteur: BNR Webredactie

Schiphol mag tussen de 5000 en 10.000 ganzen vergassen in verband met de vliegveiligheid. De provincie Noord-Holland heeft hiervoor een ontheffing verleend.

Het doden van ganzen gebeurt in een straal van 20 kilometer rond Schiphol. Ook Utrecht en Zuid-Holland hebben toestemming gegeven voor het doden van Schipholganzen, omdat een deel van de cirkel in hun provincie ligt.

Doel van de actie is om het risico van aanvaringen tussen ganzen en vliegtuigen te verminderen. De afgelopen jaren waren er verschillende incidenten met ganzen en vliegtuigen.

De ganzen worden gedood met koolzuurgas. Sinds 2005 is het aantal ganzen in de zone van 20 kilometer rond Schiphol vertienvoudigd tot 50.000.

Kolgans
De grauwe gans mag in een straal van 20 km van Schiphol worden gedood. De kolgans, brandgans, nijlgans, Indische gans en Canadese gans mogen alleen binnen 10 kilometer worden omgebracht. Het doden van ganzen is onderdeel van een pakket maatregelen om het risico op aanvaringen tussen vogels en vliegtuigen te verminderen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen