Nieuws12 feb '14 16:40

Opnieuw zeldzame pelikaan gespot

Auteur: Pieter van den Akker

Een bijzondere vondst in het net onder Amsterdam gelegen Baambrugge. Daar is midden in het weiland een zeldzame pelikaan gespot. Een paar dagen eerder werd er ook al eentje aangetroffen in de monding van de Oosterschelde en een dag later eentje in Breda.

"Ja, ontegenzeggelijk!", reageert boswachter Ted Sluijter van Natuurmonumenten enthousiast op een mailtje van de auteur van dit artikel die wil weten of zijn vermoeden klopt. Sluijter neemt direct alle twijfel weg: 100 procent zeker, dit is een pelikaan. Een roze pelikaan, om precies te zijn.

De grote vraag is: hoe komen deze pelikanen ineens in ons land terecht? "Het zal ongetwijfeld een van de drie roze pelikanen zijn die afgelopen week vanuit België naar ons land zijn gevlogen", antwoordt Sluijter. "Er gaat een gerucht dat het ontsnapte exemplaren zijn uit een dierentuin uit de omgeving van Gent."

Wilde pelikaan?
Die aanname is ook het meest waarschijnlijk, aldus de boswachter die eind vorige week ook al de vaderlandse pers te woord stond, toen vanwege de pelikaan boven de Neeltje Jans in de Oosterschelde. Helemáál zeker weet je het nooit, maar de pelikaan kan eigenlijk geen wild exemplaar zijn. Wilde pelikanen zie je normaal gesproken namelijk alleen buiten de winterperiode, doceert Sluijter.

Sluijter vindt het wel een 'beetje jammer' dat het geen wilde pelikaan is. Maar: "Het blijven wonderlijk grote en mooie vogels om te zien. Gisteren vloog er nota bene eentje hier boven ons kantoor van Natuurmonumenten op Goeree!! Die heb ik kunnen fotograferen."

Gerelateerde artikelen