Iets onzichtbaars zichtbaar maken tussen 25 rijksmonumenten
De poorten wagenwijd openzetten voor andere activiteiten is voor Artis geen optie. Dat zegt directeur Haig Balian tegen BNR. "Iedereen loopt als een kip zonder kop achter de rest aan, maar wij diversificeren op een andere wijze: je loopt door een poort naar binnen en je bent in een andere wereld."
Dat bijvoorbeeld Dierenpark Amersfoort zijn exploitatie 'afdekt' met inkomsten uit externe activiteiten vindt Balian uitstekend. "Dat is een BV en dat is prima, maar wij hebben een maatschappelijke en educatieve taak." Zo is het nieuwe Microbia, waar alles is gericht op micro-organismen, een oneindige bron voor wetenschappelijk onderzoek. "99 procent van de organismen is nog volstrekt onbekend, dus daar kun je heel veel technologie uit halen." Onder andere DSM is bovenmatig geïnteresseerd in wat er zoal in Micropia gebeurt, zegt Balian.
Nederlandse dierentuinen zagen de bezoekersaantallen tijdens de crisis flink teruglopen, maar Artis wist daar met een recordaantal bezoekers vorig jaar keihard mee af te rekenen. De opening van het Micropiamuseum deze week moet een nieuwe reden zijn om naar Amsterdam te komen. "Iets onzichtbaars zichtbaar maken is een lastige affaire. Je wilt mensen niet op het verkeerde been zetten."
Betekenis voor de stad
Want, vindt Balian, de grootste stakeholder van Artis is nog altijd het publiek. Daarom heeft het park ook een specifieke betekenis in de stad, vindt hij, als 'educatief instituut met een maatschappelijke functie'. Met een nieuwe trekpleister, in de vorm van Micropia. "Je hebt het park, het plein waar je gewoon naartoe kunt én je hebt Micropia als apart museum. Hoe moet ik laten zien dat de natuur belangrijk is? Je hebt te maken met levende have, een plant is moeilijk door een robot te laten snoeien."
Artis bestaat onder meer uit 25 rijksmonumenten, die de komende jaren worden hersteld, in een negentiende-eeuws stadspark dat je volgens Balian nergens anders vindt. Diversificeren doet Artis onder meer door het gebied rond de entree flink op de schop te nemen. "Zo'n paradigmawijziging is interessant: het plein is nu gratis, maar het levert twee keer zoveel op. Het gaat om verfijning, stijl en gevoel. Je loopt door die poort naar binnen, je komt in een andere wereld en die is gedeeltelijk nog gratis ook."