Nieuws25 sep '14 14:29

AFM wil vetorecht voor bestuurders accountantskantoren

Auteur: BNR Webredactie

De Autoriteit Financiële Markten wil bestuurders van accountantskantoren gaan testen op kwaliteit, en zo mogelijk hun benoeming blokkeren. Dat meldt de AFM.

Volgens BNR-verslaggever Laurens Boven wil de AFM de wettelijke bevoegdheid krijgen om individuele bestuurders en commissarissen op geschiktheid te kunnen toetsen. "Dat gaat ook gelden voor de collectieve raad van bestuur, en de raad van commissarissen. Dat is dus een soort van vetorecht, meldt een rapport dat de AFM vandaag publiceert over een evaluatie van de grote vier accountantskantoren."

De AFM vindt dat in lijn met wat ze ook doen bij banken en verzekeraars. Ook daar bestaat al zo'n geschiktheidstoets. "En wij willen via de AFM hetzelfde voor de accountants."

Er is te weinig veranderd de afgelopen jaren, concludeert het rapport volgens Boven. "Ze constateren veel te weinig vooruitgang. Bijna de helft van de veertig steekproefonderzoeken die ze hier onder de loep hebben genomen was onder de maat. En dat is veel te weinig progressie. Terwijl we al een paar jaar weten dat er problemen zijn en dat er dingen anders en beter moeten. De AFM is teleurgesteld en vindt de situatie zorgwekkend."

Rapport NBA
Vanochtend verscheen ook al het rapport van beroepsorganisatie NBA, dat op veel punten overeenkomt met het AFM-rapport. Al is het rapport van de AFM volgens Boven wel strenger. "De NBA spreekt over een oproep aan de bedrijven. Ook zij noemen die geschiktheidstoets als een nieuw middel voor het verbeteren van de kwaliteit van het bestuur van accountants. Maar dat is allemaal een beetje als oproep, niet als wettelijke norm. Maar de AFM wil wel een wettelijke norm."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen