Nieuws25 sep '14 12:46

Accountants hebben een cultuuromslag nodig

Auteur: BNR Webredactie

Drie zware rapporten over één beroepsgroep op één dag. Vandaag worden de Nederlandse accountants eens zelf gecontroleerd. Na schandalen bij Imtech en Vestia liep het imago een behoorlijke deuk op, de rapporten moet het nodige veranderen in de werkwijze. 

De accountantskantoren moeten het publieke belang boven het eigenbelang stellen en kwaliteit voor laten gaan op het maken van zoveel mogelijk winst. Die cultuuromslag is nodig om de door schandalen beschadigde reputatie van de beroepsgroep te herstellen. Dat stelt het eerste rapport van vandaag dat door een werkgroep van jonge partners van accountantskantoren is gepubliceerd.

Zo zouden accountantsorganisaties een raad van commissarissen moeten instellen met externe leden, die het bestuur benoemt en beloont op basis van zijn kwaliteitsprestaties. Een ander voorstel is dat bestuursleden van accountantsfirma's voortaan een winstonafhankelijke beloning ontvangen. Een bonus mag maximaal 20 procent van het salaris bedragen en mag alleen worden uitgekeerd als langetermijndoelstellingen zijn gehaald.

De accountants pleiten ook voor een beroepseed. Zij willen verder dat er een onafhankelijk instituut wordt opgericht, dat onder andere onderzoek doet naar incidenten.

Om te voorkomen dat firma's gedreven door winstbejag te veel opdrachten binnenhalen waardoor de kwaliteit van de controles op de tocht komt te staan, pleit de werkgroep voor "meer partners op minder opdrachten''. Accountants moeten binnen hun organisatie beter worden begeleid en vaker dan nu het geval is moet de kwaliteit van hun werk worden beoordeeld.

De werkgroep geeft met het rapport gehoor aan de oproep van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën aan de sector om zelf met voorstellen te komen om het vertrouwen van het publiek in de accountancy te herstellen. Aanleiding was een reeks van incidenten waarbij Nederlandse accountants waren betrokken.

Nog twee rapporten
Er komen vandaag nog twee rapporten. Één over controle van de AFM bij de grote accountants én er komt nog een evaluatie door de Erasmus Universiteit.

De evaluatie van de AFM is vooral het rapport waarop Marcel Pheijffer, hoogleraar Accountancy aan de Universiteit van Nyenrode, zich verheugt."Die hebben de laatste vier jaar kritische rapporten over de sector geschreven. Ze hebben gezegd dat het kwalitatief beter moet. En vandaag gaan we horen of dat gelukt is."

Hij denkt dat de sector best een beetje bang mag zijn. "Ik heb gefluister gehoord dat het een somber rapport wordt. De voortekenen zijn niet goed. En de vraag is dan ook: wat gaat er vandaag gebeuren? Gaat de aandacht uit naar de kritiek van de toezichthouder of gaat de aandacht uit naar de maatregelen die de sector voorstelt?"

De boetes mogen van hem omhoog. "Als er vandaag inderdaad een rapport zou komen dat laat zien dat de sector ten opzicht van drie à vier jaar geleden nog niet ver vooruit is gegaan, dan kunnen hogere boetes niet worden uitgesloten. Ik zou ze ook terecht vinden."

Hij hoopt dat er na vandaag wat gaat veranderen in de sector. "Ik ben er wel eentje van, eerst zien dan geloven. En dat heeft met name te maken met het feit dat deze sector een geschiedenis heeft van valse beloftes. We hebben telkens nadat er schandalen waren, te horen gekregen dat het niet meer zou voorkomen en beter zou worden. Dat gaan we vandaag ongetwijfeld ook horen. Ik geef de plannen het voordeel van de twijfel, maar eerst zien dan geloven."


 

KPMG
Jan Hommen, bestuursvoorzitter van KPMG Nederland, denkt dat de sector de problemen nu echt gaat aanpakken. "Ik geloof dat de sector begrijpt dat de urgentie op dit ogenblik hoog is. Wij begrijpen het bij KMPG in ieder geval. En ik denk dat wij een aantal goede slagen gemaakt hebben en ook nog bezig zijn met een aantal andere programma's die nog niet bekend zijn gemaakt. We zijn serieus bezig hier."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen