Nieuws25 sep '14 16:49

Geduld Dijsselbloem is op: accountants over de knie

Auteur: BNR Webredactie

Minister Dijsselbloem grijpt hard in bij de accountants. Hij neemt wettelijke maatregelen tegen de beroepsgroep, ondanks hun toezegging zelf de kwaliteit van hun controle te verbeteren. Aanleiding is de conclusie van de Autoriteit Financiële Markten, dat nog steeds bijna de helft van de accountantsverklaringen niet deugt.

De resultaten van het rapport van de AFM zijn onacceptabel, vindt minister Dijsselbloem. "Vijfenveertig procent van de accountantsverklaringen die zijn onderzocht, is onder de maat. De hele samenleving moet daar op kunnen vertrouwen. Burgers, bedrijven en overheden zijn afhankelijk van accountantsverklaringen. De sector heeft nu zelf een aantal voorstellen gedaan en dat vind ik ook goed. Maar ik ga ook een aantal dingen verankeren in de wet, zodat de AFM in het vervolg ook echt de bevoegdheid heeft om op te treden. Het geduld is wel op."

Een aantal dingen moet worden vastgelegd om zeker te zijn dat ze gebeuren, zegt Dijsselbloem. "Ik wil zeker weten dat er op korte termijn een onafhankelijke raad van commissarissen komt. En ik wil zeker weten dat er een adequaat benoemingsbeleid wordt gevoerd. Dat de beloningen alleen gebeuren op basis van kwaliteit. Alles wat men nu zelf toezegt wil ik ook kunnen controleren."

Bij de wettelijke waarborger gaat het worden vastgelegd. Dat stelt AFM, meer dan in het verleden, in staat om straffen op te leggen als het niet gebeurt, zegt Dijsselbloem. "Nogmaals: het geduld is op. We gaan nu op onze strepen staan."

Gerelateerde artikelen