Nieuws30 apr '14 11:44

Een op de vijf Engelsen heeft of had een 'financial romance'

Auteur: Bram van Dijk

19 procent van de Engelsen heeft een relatie laten doorkabbelen omdat het financieel niet mogelijk was te stoppen. Ook in Nederland bestaan er veel zogeheten financiële romances, blijkt uit navraag bij relatiedeskundigen door BNR.

Een op de vijf mensen in Engeland blijft of bleef ooit bij een partner omdat het financieel niet haalbaar was om uit elkaar te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van Debt Advisory Centre. In Londen gaat het zelfs om een op de drie mensen.

Gebonden aan het huis
"Ik weet zeker dat in Nederland de financial romanceproblematiek ook speelt. Absoluut", zegt Jan van der Wel, financieel planner bij Your Financials. Deze gedwongen instandhouding leidt volgens Van der Wel zelfs in extreme gevallen tot 'mensen die zich ophangen'. Het grootste probleem is de gedaalde huizenmarkt. "De waarde van de woning is lager dan de hypotheek, waardoor mensen gebonden zijn aan hun huis. Ook al herstelt de huizenmarkt; daarmee zijn de mensen nog niet uit de problemen."

De een woont boven, de ander beneden
Relatietherapeut Francoise Vaal krijgt steeds vaker financiële stroprelaties op haar bank. "Bijvoorbeeld mensen die samen een bedrijf runnen. Ze proberen te redden wat er te redden valt." Door de crisis ziet ze vooral veel gespannen relaties in de onroerend goedsector. Als de relatie niet te lijmen valt, zijn de oplossingen van de gedwongen setjes even vindingrijk als treurig. "Ik ken mensen die in caravannetjes zitten of ergens op recreatieparken. Ik ken zelfs mensen die hun huis gesplitst hebben met een eigen opgang. De een woont boven, de ander beneden. Voorbeelden te over in mijn praktijk van mensen die het uiteindelijk niet redden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen