Nieuws15 jan '14 10:35

Recordaantal plofkraken, politie vreest dodelijke slachtoffers

Auteur: BNR Webredactie

Er zijn nog geen doden bij gevallen, maar de politie vreest dat dat in de toekomst wel gaat gebeuren. We hebben het over plofkraken. "Wij zijn er wel bang voor dat een plofkraak zo ernstig uit de hand loopt dat er brand of iets dergelijks ontstaat, waardoor mensen kunnen omkomen."

Image

Dat zegt een woordvoerder van de politie, die meldt dat criminelen vorig jaar een recordaantal van 130 geldautomaten verspreid door heel Nederland probeerden op te blazen. "Een triest record'', concludeert de politie. "In de afgelopen twee jaar sloegen misdadigers bij meer dan 260 geldautomaten toe. Slechts één op de tien pogingen slaagt, maar vrijwel altijd is de schade enorm.''

Afname
De landelijke aanpak van ram- en plofkraken heeft halverwege vorig jaar wel een eerste flinke klap aan een deel van de betrokken criminelen uitgedeeld. Daardoor is het aantal flink afgenomen in de tweede helft van 2013.

Op één dag pakte de politie twintig verdachten op en na vervolgonderzoek liep het totaal aantal arrestaties op tot 70. "Het lijkt er sterk op dat de actiedag heeft geleid tot een aanzienlijke afname van het aantal ram- en plofkraken, van ongeveer 100 in de eerste helft van 2013 naar 50 in de tweede helft'', licht de landelijke eenheid toe.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen