Drie jaar geleden zonk het boorplatform Deepwater Horizon na een explosie, met een van de grootste olierampen uit de geschiedenis tot gevolg. Maandag dient de zaak tegen eigenaar BP in New Orleans. Internationaal strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops laat tegenover BNR weten uit te gaan een enorme boete van 20 tot 30 miljard dollar, ter compensatie van de grote milieuschade in de Golf van Mexico.
Grove nalatigheid
Als BP schuldig wordt bevonden aan grove nalatigheid kan dat niet alleen een recordboete opleveren, het kan ook bepalend zijn voor vergelijkbare zaken waarin bedrijven milieuschade veroorzaken, zegt Knoops. "De BP-zaak zou een precedent kunnen scheppen. Voor bedrijven die zich bezighouden met werkzaamheden die een risico vormen voor het milieu, zouden de grenzen een stuk scherper kunnen worden."
Voorzichtiger
Een bijkomend effect zou kunnen zijn dat deze bedrijven een stuk voorzichtiger worden, stelt Knoops. Sowieso is er een verschuiving in het recht als het gaat om aansprakelijkheid. Vervuiling wordt tegenwoordig door de VN gezien als schending van de mensenrechten. Knoops: "Bedrijven worden in toenemende mate verantwoordelijk gehouden voor mensenrechten. En aantasting van het milieu raakt het recht op leven."