Nieuws19 sep '14 11:43

Zijlstra: "Al die verhalen over geen daadkracht of te bang zijn: grotere onzin is er niet"

Auteur: Karlijn Meinders

Het kabinet zou te weinig ambitie hebben. Dat is tenminste de mening van de oppositie tijdens de algemene politieke beschouwingen. Toch wil de regering het belastingstelsel hervormen en het zorgsysteem vernieuwen.

Paul van Liempt sprak op BNR met VVD fractievoorzitter Halbe Zijlstra over hervormen, hervormen en nog meer hervormen. Want dat doet het kabinet volgens Zijlstra meer dan genoeg.

Demotie
De economie trekt langzaam maar zeker aan, maar de arbeidsmarkt zal daar als één van de laatste iets van merken. Als oplossing voor het werkgelegenheidsprobleem wordt onder andere demotie genoemd. Daar ziet Zijlstra wel wat in. "Het zal moeten gebeuren. Ik vind het terecht dat er gekeken wordt naar waar de kwaliteiten liggen. Bedrijven gaan er niet aan ontkomen. Oudere werknemers hebben vaak meer ervaring, dat is een plus, maar ze zijn soms ook minder productief. Dat ze dan soms meer en soms minder worden betaald hierdoor, dat hoort erbij en moet gebeuren. Daarnaast moet je, wil je meer mensen aan een baan helpen, werkgevers ontlasten."

Belastingstelsel
Het belangrijkste gesprek van de afgelopen dagen was de hervorming van het belastingstelsel. Van de ene kant wordt er geroepen dat het sneller moet, van de andere dat er de tijd voor nodig is. Zijlstra deelt deze laatste mening. "We moeten het belastingstelsel zo snel mogelijk, maar ook zo zorgvuldig mogelijk invoeren. Belangrijk is het einddoel. Dat de belasting op arbeid minder wordt en een netto lastenverlichting. Onder de streep moeten we 2 tot 3 miljard aan belasting minder gaan betalen dan nu. Nu betalen mensen belasting, er zijn heel veel mensen in dienst om dat te verwerken, dan krijgen mensen een deel van hun belasting weer terug in de vorm van een toeslag, daar zijn weer mensen voor nodig. Dat is onzinnig, daar moeten we snel van af. Maar het is niet mogelijk om in een paar maanden een nieuw stelsel in elkaar te klussen. Als je kijkt naar wat de herziening inhoudt, dan heeft het teveel impact op alles, je moet vooraf zeker weten dat je geen gekke dingen doet. Grote herzieningen als deze zijn overigens eerder ook nooit gelukt binnen 4 of 5 jaar."

Hervormingen
Er wordt geroepen dat het een kwestie is van durven, dat het kabinet gewoon moet doorpakken, maar daar is Zijlstra het niet mee eens. "Dit kabinet heeft zich afgelopen jaar drie slagen in de rondte gewerkt. Er zijn al heel veel hervormingen geweest. We hebben meer hervormd dan welk kabinet dan ook in de afgelopen 20 jaar. Nederland moet nog bijkomen van alle wijzigingen. Je moet het land rust gunnen, niet meteen de volgende bak aan onzekerheid uitstorten. De zorg, het onderwijs, sociale voorzieningen, de arbeidsmarkt, pensioenen, waar hebben we niet hervormd? We hebben meer gedaan dan Schröder in Duitsland. Al die verhalen over geen daadkracht of bang zijn: grotere onzin is er niet."

Vrijheid van meningsuiting
Een ander actueel onderwerp is het wel of niet toestaan van uitingen rondom extreme geloofsovertuigingen. Ondanks dat Zijlstra het er mee eens is dat Nederland goed beschermd moet worden, vindt hij verbieden al snel te ver gaan. "We willen in Nederland niet iets als een sharia, maar het moet niet zo zijn dan mensen er niet over mogen nadenken. Pas als ze gaan vechten tegen de vrijheden van dit land, dan moeten we in actie komen. Wat Wilders aan het doen is, helpt totaal niet, dat kun je niet serieus nemen, maar je moet wel serieus blijven. Hij heeft een grote aanhang, dat is niet voor niets, die mensen zijn bang. Maar ik zie persoonlijk niet hoe je met een partij die zo aan de fundamenten van samenleving komt, kunt samenwerken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen