Nieuws2 jul '13 15:32

Schultz wil inpikken ritten voorkomen

Auteur: BNR Webredactie

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) zal kijken of buitenlandse vrachtwagenchauffeurs vaker en gerichter gecontroleerd kunnen worden om te voorkomen dat zij ritten van Nederlandse truckers inpikken.

Ze heeft hiervoor echter wel de uitkomst van een onderzoek nodig naar de omvang van het probleem. Dat onderzoek is naar verwachting eind dit jaar af. Ze zei dit dinsdag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.

Cabotageregels
Volgens de zogeheten cabotageregels mogen buitenlandse vrachtwagenchauffeurs slechts drie ritten uitvoeren binnen de grenzen van een ander EU-land. Daarna moeten ze de grens weer over.

Overtredingen
Maandag maakte de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bekend dat tijdens een controle in de Rotterdamse haven zeker 14 vrachtwagenchauffeurs waren betrapt op het overtreden van de regels. In 16 andere gevallen zou dit in het verleden zo zijn geweest.

Deze 'illegale cabotageritten' gaan ten koste van Nederlandse transportbedrijven, die hierdoor jaarlijks miljoenen euro's mislopen, zei SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. Ook de PVV is boos dat de regels worden overtreden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen