Nieuws27 mei '14 15:04Aangepast op 27 mei '14 18:57

Principeakkoord schoonmaak-cao

Auteur: BNR Webredactie

Vakbonden en werkgevers hebben een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao in de schoonmaakbranche. Ze moeten het nog voorleggen aan hun achterban.

Volgens het principeakkoord krijgen de schoonmakers er de komende drie jaar in totaal ruim 6,5 procent bij. Bovendien is afgesproken dat de eerste twee ziektedagen worden doorbetaald; dit wordt geleidelijk ingevoerd. Hier staat tegenover dat langdurig zieken in het tweede ziektejaar voortaan 90 in plaats van 100 procent krijgen uitbetaald.

Bestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten is tevreden met het behaalde resultaat. “Het is een zwaarbevochten akkoord. Er wordt al dertig jaar gesproken over van die wachtdagen, het doorbetalen van die eerste twee ziektedagen – je zou kunnen zeggen: het recht om een keer griep te hebben. Dat is nu eindelijk gelukt, na jaren strijd. Dat is echt een cruciale trede op de sociale ladder.”

Akkoord morgen voorgelegd
Meyer voegt eraan toe dat er ook punten zijn die hij niet heeft kunnen ‘binnenhalen’. Het akkoord moet nog worden voorgelegd aan de stakers zelf. Dit gebeurt morgen. Vervolgens beslissen zij of de stakingen voorbij zijn.

Zo ja, dan zal het nog wel even duren voordat de schoonmakers alle treinen en stations weer op orde hebben, zegt Meyer. Hij roept de NS op dan opnieuw kantoorpersoneel in te zetten om te helpen met opruimen. “Als de schoonmakers daarmee aan de slag zullen gaan, kunnen ze wel een handje geholpen worden, want die treinen zijn natuurlijk smerig.”

De schoonmaaksector heeft sinds half maart met stakingen te maken. De stakingen leiden tot vervuiling van onder andere treinen en stations.

De vorige cao liep twee jaar. Voorafgaand aan dat akkoord werd maar liefst vier maanden gestaakt. De overlast was toen nog groter. Verslaggever Jeroen Stans: “Er is nu ook gesproken over manieren om te voorkomen dat we over drie jaar weer met z’n allen in dezelfde situatie zitten.”

Gerelateerde artikelen