Nieuws27 mrt '14 18:57Aangepast op 28 mrt '14 06:43

De mysteries van regering-Erdogan die YouTube niet kunnen verdragen

Auteur: Thijs Baas

Na Twitter blokkeert de Turkse overheid nu ook YouTube. De rechter maakte gisteren wel een einde aan de Twitterblokkade.

Correspondent in Turkije Dirk Vermeieren verklaart de ophef uit audio-opnamen die in de loop van de dag opdoken en die de regering in verlegenheid kunnen brengen. "We horen het hoofd van de Turkse inlichtingendienst met de minister van Buitenlandse Zaken en het hoofd van het leger daarin praten over een eventuele inval van Turkije in Syrië en zelfs of ze daar zelf een aanleiding voor kunnen creëren."

Opmerkelijk genoeg is er sinds twee weken sprake van een stukje Turks grondgebied binnen de grenzen van Syrië. "Het gaat om een graftombe van een historische figuur die wordt bewaakt door Turkse soldaten. Het lijkt erop, meent de Turkse oppositie dat de regering dat plotseling op de agenda heeft willen zetten om de aandacht af te leiden van het corruptieschandaal dat hier de regering betreft. Ze zoeken misschien wel een stok om de hond te slaan."

Of het verbieden van YouTube zinvol is, is volgens Vermeiren nog maar de vraag. "Je kunt je afvragen wie er nou achter de feiten aanloopt en wie er op de feiten vooruitloopt. De indruk bestaat dat de regering-Erdogan veel te verbergen heeft. Tot nu toe ging het alleen over informatie die te maken had met het corruptieschandaal, vandaag kwam met Syrië de internationale dimensie erbij."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen