Achterban Erdogan geeft nauwelijks om corruptie en twitterban
Terwijl er corruptieopnames opdoken op internet en YouTube en Twitter in de ban werden gedaan, heeft de regerende AK-partij van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan toch de lokale verkiezingen gewonnen. Rara, hoe kan dat?
Volgens Lily Sprengers, directeur van het Turkije Instituut in Den Haag, kunnen de negatieve verhalen de achterban van de premier nauwelijks iets schelen. “Die hebben daar geen boodschap aan”, legt ze uit. “Ze zijn blij met deze man, die in elf jaar tijd voor een enorme economische groei heeft gezorgd.”
Vergeven
De uitgelekte gesprekken tussen Erdogan en
zijn kinderen over het verduisteren van grote sommen geld schrikten de kiezers
niet af. “Zijn achterban denkt dat het niet echt is, omdat hij zegt dat het
niet echt is”, legt Sprengers uit. “Hij zegt dat de opnames vervalst zijn, dus
dat neemt zijn achterban voor waarheid aan.”
Zelfs de aanhangers van Erdogan die wel geloven dat de opnames authentiek zijn, vergeven het hem, zegt de directeur van het Turkije Instituut. “Die redeneren: beter dat hij corrupt is, want dat komt ons ten goede, dan een ander die corrupt is, want dan gaat het naar een andere groep toe.”
Verkiezingen
Zondag gingen de Turken naar de stembus voor de lokale
verkiezingen. De regeringspartij, die al sinds 2003 aan de macht is, behaalde
landelijk ongeveer 45 procent van de stemmen. In 2009 sleepte de partij nog 39
procent van de stemmen in de wacht. De grootste oppositiepartij, de seculiere CHP,
bleef steken op zo'n 28 procent.
Terwijl Erdogan zijn overwinning in Ankara vierde, kwamen bij verschillende schietpartijen acht mensen om het leven. Na het sluiten van de stembureaus liepen de spanningen opnieuw op. Beide kampen beschuldigden elkaar van manipulatie en in Ankara riep zowel de kandidaat van de AK-partij als die van CHP de overwinning uit.