Nieuws16 jan '14 14:02Aangepast op 16 jan '14 15:23

Hoe plukken we de vruchten van al die Chinese vluchten

Auteur: Thijs Baas

Chinatown, een Chinees theehuis en de bekende attracties als de Zaanse Schans en de Wallen. En daar komt binnenkort een hotel bij, speciaal voor - met name rijkere - Chinezen. Dat alles om Nederland en met name Amsterdam gereed te maken voor de steeds verder toenemende stroom Chinese toeristen.

400.000 Chinese toeristen zullen in 2020 Nederland aandoen, drie keer zoveel als nu. Alles wordt daarom ingezet om Chinese toeristen meer geld uit te laten geven in Amsterdam, zegt ook de Amsterdamse ondernemer Hong Tong Wu, die onlangs een Chinees theehuis opende in Amsterdam. Over zes jaar zullen 100 miljoen Chinezen uitvliegen' over de wereld. En het is belangrijk dat Nederland ook een graantje meepikt van de miljarden die de Chinese toeristen wereldwijd zullen uitgeven.

Op zich lijkt de Nederlandse toeristenindustrie er klaar voor, meent Wu. "Toch moeten we in ogenschouw nemen dat we in een concurrentiestrijd zijn verwikkeld met Londen en Parijs. Meestal zijn ze op doorreis. Dan bezoeken ze de Dam, de Zaanse Schans en de rosse buurt. Ze overnachten en de volgende dag gaan ze weer verder." Leuk en aardig, maar het zou mooi zijn als een wat groter deel van de bestedingen van deze voornamelijk rijke Chinezen aan de Nederlandse strijkstok zou blijven hangen.

Uitgaven laten groeien
Een hele uitdaging, vindt Wu. "Ik weet niet of je ze langer wilt vasthouden, maar we kunnen wel proberen de uitgaven te laten groeien door ze op hun gemak te stellen. Je moet iets nieuws brengen, wat ze dringt tot grotere uitgaven. Ze hebben ook Chinese tolken, maar daarin zijn we ook in concurrentie. We kunnen wel mikken op onze eigen dingen. Ajax daar willen ze ook geld voor uitgeven. Heineken Ajax, eigen merken naar voren brengen."

Ook een nieuw hotel in Amsterdam moet een bezoekje aan de hoofdstad aantrekkelijker maken. Al gaat her er volgens Wu niet om dat ze langer blijven, maar dat ze tijdens hun korte verblijf meer geld uitgeven. "Dat is echt voor de vermogende Chinezen. Het eten, waar ze komen, ze willen meest uitgebreide keuken. Essentieel is een goede keuken met Chinese thee. Alles moet in het Chinees, want ze spreken niet altijd Engels.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen