Nieuws23 sep '14 13:41

Rekenkamers: grote risico's bij decentralisatie jeugdzorg

Auteur: Bram van Dijk

De decentralisatie van de jeugdzorg naar gemeenten gaat te snel. Vooral in het begin zullen meer jongeren een beroep doen op de zorg, met mogelijke wachtlijsten als gevolg, waarschuwen de Rekenkamers van de vier grote steden.

Ook stijgen de kosten, in plaats van dat er sprake is van een bezuiniging. Er liggen ongelukken in het verschiet, zegt Paul Hofstra van de Rekenkamer Rotterdam.

Dit komt door 'de nieuwe manier van kijken en organiseren binnen de wijkteams'. "Dat gaat grote risico's opleveren voor de taakstellingen en daarmee voor de budgetten die uiteindelijk verantwoordelijkheid zijn van de gemeente."

Rotterdam
Volgens Hofstra is Rotterdam er - een soort van - klaar voor. "Op papier wel. Rotterdam heeft al vrij vroeg een behoorlijke inspanning geleverd om te voldoen aan de zogenaamde transitie. Maar wij onderzochten het traject daarna, de nieuwe manier van werken. De Rekenkamer heeft geconstateerd dat daar waarschijnlijk veel meer tijd voor nodig is om uiteindelijk de effecten te waarborgen zoals ze nu financieel door het Rijk zijn opgelegd."

Het gaat dus te snel, er is te weinig budget en er is een groot risico op onvoldoende hulp voor jongeren en wachtlijsten. "Dat risico is er zeker. De mate waarin, daarin kan de Rekenkamer geen uitspraken over doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen