Nieuws18 aug '14 22:41Aangepast op 19 aug '14 08:18

Verlenging bestand Gaza lijkt opmaat voor akkoord

Auteur: BNR Webredactie

Israël heeft ingestemd met een verlenging van het bestand in de Gazastrook met 24 uur. Het lijkt een signaal dat een akkoord tussen Israël en Hamas binnen handbereik is, bevestigt correspondent Jan Franke. En dat is hard nodig, zegt hij. "De situatie is op dit moment ronduit verschrikkelijk."

EPA
EPA

"Israël en Hamas zijn al een aantal dagen met elkaar aan het praten onder leiding van Egypte. De laatste rapporten duiden erop dat beide partijen eindelijk een stukje dichter bij elkaar komen. Een van de belangrijkste struikelblokken voor Hamas is dat Israël de blokkade van de Gazastrook - zowel op land als op zee - opheft, zodat daar een gezonde economie kan ontstaan."
 

Maar dát is voor Israël tot nu toe een stap te ver, omdat het Hamas niet vertrouwt, zegt Franke. "Het stelt allerlei veiligheidseisen aan de opening van die grenzen. Het punt waar het de hele tijd al over gaat is: wie ziet erop toe dat het allemaal veilig gebeurt en dat er geen raketten en wapens Gaza binnenkomen? Daar zit Israël vooral op te hameren."

Humanitaire situatie
Na weken van bombardementen waren grote delen van Gaza totaal verwoest, 'een soort maanlandschap'. En de humanitaire situatie is eigenlijk heel zorgelijk, zegt Franke: nauwelijks water, bijna geen elektriciteit een tekort aan medicijnen en tienduizenden mensen dakloos en op de vlucht. "Amnesty en Human Rights Watch kunnen geen onderzoek doen omdat ze al jaren worden tegengewerkt door Israël bij de toegang van de Gazastrook; Israël vindt dat de hulporganisaties een anti-Israëlische vooringenomenheid hebben bij hun onderzoeken."

Volgens een bron bij de veiligheidsdiensten is dat gedaan op verzoek van Egypte. Eerder had een Palestijnse functionaris de verlenging bevestigd van het staakt-het-vuren, dat om 23.00 uur maandagavond (onze tijd) zou aflopen.

De extra tijd moet het voor de onderhandelaars mogelijk maken struikelblokken uit de weg te ruimen over een bestand van langere duur. Egypte bemiddelt bij de indirecte besprekingen over een langdurigere oplossing voor het geweld. De Hamas-beweging eist de opheffing van de blokkade van de Gazastrook, volgens velen een openluchtgevangenis voor Palestijnen. Israël zou het Palestijnse autonome gebiedsdeel liefst gedemilitariseerd zien.

Sinds begin juli zijn door de Israëlische aanvallen op de Gazastrook meer dan 2000 Palestijnen omgekomen. Aan Israëlische kant stierven minder dan 70 mensen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen