Nieuws15 sep '14 13:28Aangepast op 15 sep '14 16:35

Zwartepietenwet Wilders 'ondenkbaar' en 'flauwekul'

Auteur: Bram van Dijk

Als Wilders serieus de zwartepietenwet wil gaan voorstellen, ter bescherming van de traditie dat Zwarte Piet zwart is, maakt hij 'volstrekt geen kans'. Niets meer dan een pr-stunt, zeggen juridische experts tegen BNR.

Sinterklaas opent de beurs in Amsterdam
Sinterklaas opent de beurs in Amsterdam

PVV-leider Geert Wilders wil met dit wetsvoorstel gemeenten verplichten om bij sinterklaasvieringen Zwarte Piet ook echt zwart te houden. Ook mogen sinterklaasliedjes niet veranderen. Hij stelt dat de wet bedoeld is om onze cultuur te beschermen.

Is het mogelijk?
Hans Engels, bijzonder hoogleraar Recht Decentrale Overheden aan de Rijksuniversiteit Groningen en D66-senator, vindt het voorstel veel te dwangmatig richting burgers. "Je moet allemaal op één manier Sinterklaas vieren, of je het er nou mee eens bent of niet. Het lijkt me dat daarmee een aantal grondrechten uit het Europese verdrag en ook onze grondwet in het geding kunnen komen."

Er bestaan volgens Engels ook geen wetten die cultuur voorschrijven. "De differentiaties in de Nederlandse samenleving bestaan al duizend jaar. Dat is een deel van onze cultuur. En daar past niet in, en dat is ook nooit zo gebeurd, dat vanuit het centrale bestuur zo strikt en dwangmatig een richting wordt gekozen waar we allemaal achteraan moeten lopen."

Hoe zou het moeten met de controle van de wet?
Volgens Hendrik Kaptein, rechtsfilosoof aan de Universiteit Leiden, wordt het probleem van de wet pas echt duidelijk als je gaat denken aan de uitvoering daarvan. Want wat nu als er ineens een witte Piet verschijnt? "Wat gaat de politie dan doen? Of een plaatselijke burgemeester? Misschien die witte Zwarte Piet aanhouden. En wat gaat de rechter dan zeggen? Ook krijg je moeilijke grensgevallen. Dan krijg je een chocoladebruine Piet, of een melkchocoladebruine Piet. Mag dat dan wel of niet? Ik weet het niet."

Andersom zou wel kunnen
Het verbieden van Zwarte Piet kan wél wettelijk geregeld worden, vertelt Kaptein. "Gesteld: een zwarte Zwarte Piet is echt discriminerend, dan is voorspelbaar dat we een zwarte Zwarte Piet verbieden. Dan heb je daar een duidelijk grond voor. Maar het voorschrijven van een zwarte Piet op gronde van cultuurtraditie is echt ondenkbaar. Dat is echt flauwekul."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen