Nieuws14 okt '14 11:19Aangepast op 14 okt '14 11:43

Goudgele 'stroopwafelpieten' bij landelijke Sinterklaasintocht

Auteur: Bram van Dijk

De gemeente Gouda stapt bij de landelijke Sinterklaasintocht deels af van de zwarte Zwarte Piet. Bij de komende intocht 'met een Gouds randje' lopen ook enkele kaas- en stroopwafelpieten mee.

Dat laat de gemeente weten in een persbericht. De kaas- en stroopwafelpieten dragen een pietenpak en worden goudgeel of met ruitmotief geschminkt. "Het uiterlijk van de zwarte pieten die meelopen, is een aantal jaar geleden al veranderd naar donkerbruin zonder stereotype grote rode lippen en oorbellen."

Burgemeester Schoenmaker heeft vragen gekregen over hoe Zwarte Piet er in Gouda uit zou zien dit jaar. "Heel veel mensen hechten aan het traditionele sinterklaasfeest en zien geen reden voor verandering. Dat is een belangrijk gegeven. Maar er zijn ook mensen die voor verandering pleiten. Ik vind het als burgemeester belangrijk dat ook de mening van mensen die er anders naar kijken, gehoord wordt, ook al zijn die in de minderheid. Samen met de stad heb ik gezocht naar een balans die past in de Goudse tradities en recht doet aan de verschillende opvattingen."

De intocht is op 15 november.

Gerelateerde artikelen