Nieuws7 mei '14 14:44

'Geef een ouder gezag bij vechtscheidingen'

Auteur: Melvin Captein

Na een echtscheiding zou het gezag over de kinderen weer vaker bij één ouder terecht moeten komen. Daarvoor pleit Jan-Dirk Sprokkereef, bestuurder van Bureau Jeugdzorg Utrecht.

Nu wordt dat gezag via co-ouderschap meestal verdeeld onder beide ouders. Spokkereef zou graag zien dat de rechter bij vechtscheidingen vaker eenhoofdig gezag kan toekennen.

"Voor kinderen is het heel fijn als beide ouders na de scheiding zorg blijven dragen en daarbij goed samenwerken. Maar als ouders ruziemaken - bijvoorbeeld of een ziekenhuisoperatie wel of niet moet worden uitgevoerd of welke school het kind moet kiezen - is het beter het gezag aan één ouder te geven. Die maakt dan de beslissingen, maar dat betekent niet dat het kind zijn andere ouder niet meer kan blijven zien."

Volgens Spokkereef zijn gezag en opvoeding goed van elkaar te scheiden. "We merken zelfs dat als die verhoudingen duidelijk zijn, ouders makkelijker tot elkaar komen. Ze hoeven dan niet meer juridisch met elkaar te strijden en geven hun kind meer ruimte om zijn vader of moeder te bezoeken. Het ontneemt het kind ook loyaliteitsproblemen."

Bedtijd
Spokkereef noemt een praktijkvoorbeeld waarbij ouders een juridische strijd voerden over de bedtijd van hun kind. "Daar stond zo'n spanning op dat het kind daar als een soort bemiddelaar tussen ouders moest gaan optreden. Dat heeft ernstige gevolgen voor een kind in de puberteit."

Om een en ander te realiseren moet wel een wetswijziging plaatsvinden. Spokkereef merkt dat politici angst hebben dat het toekennen van eenhoofdig gezag ertoe leidt dat een van de ouders buitenspel komt te staan bij de opvoeding. "Maar we moeten hier echt redeneren vanuit het kind. En dan ontkom je niet aan deze beslissing."

Gerelateerde artikelen